Французойките вече крият бюста

Любопитно
13:30 - 25 Юли 2019
2788
Французойките вече крият бюста

Дали заради страх от сексуален тормоз, липса на доверие в себе си или опасения за здравето, французойките вече по-свенливо се показват топлес, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

По-малко от 20 на сто от французойките под 50-годишна възраст свалят горната част от облеклото си на плажа, докато това се е отнасяло за 28 на сто от тях преди 10 години и за 43 на сто през 1984 г. Анкетата на Френския институт за изследване на общественото мнение обхванала над 5000 европейки, сред които 1000 французойки.

Жените на 18-25-годишна възраст обясняват нежеланието си да изложат бюста си на показ с опасения от сексуален тормоз и със страх, че няма да изглеждат привлекателни или че мъже ще вперят настойчиви погледи в тях.

Французойките освен това са по-свенливи в сравнение със свои посестрими от Европа - 48 на сто от испанките и 34 на сто от германките заявяват, че се показват топлес.

"Маркетингът и социалните мрежи обаче допринасят повече от свенливостта за все по-рядкото показване топлес - отбеляза политоложката Камий Фроадво-Метри от университета в Реймс. - Жените смятат, че бюстовете им не са достатъчно красиви, и затова ги крият."

Първата причина жените във всички възрастови групи да крият бюстовете си все пак е свързана с опасения за здравето.

На въпроса дали са притеснини да виждат жени в буркини, 68 на сто от французойките отговарят "да".