Франкфуртер торта (стъпка по стъпка)

за 16 парчета

Кухня
10:52 - 18 Юли 2019
5440
Франкфуртер торта (стъпка по стъпка)

Продукти

За блатовете: 225 г брашно, 75 г нишесте, 75 г масло, 7 яйца, 225 г захар, 1 щипка сол.

За крема: 1 и ½ пак. ванилов пудинг на прах, 3 с.л. захар, 750 мл прясно мляко, 375 г меко масло, 6 с.л. желе или конфитюр по избор, 200 г нарязани на ситно лешници или бадеми, орехи.

 

Приготвяне

Блатовете: Смесват се съставките за блатовете на гладко тесто. Разделя се на 3 части и се изпичат три кръгли блата. Оставят се да изстинат докато се приготви останалото за сглобяването на тортата. По желание може да се приготви сироп от малко захар и ароматен алкохол и да се напръскат блатовете.

1

От пудинга, захарта и прясното мляко се сварява крем. Покрива се повърхността с прозрачно фолио, за да не се получи ципа и се оставя напълно да изстине на стайна температура. Разбива се маслото до пухкавост. Добавя се лъжица по лъжица към пудинг крема с разбъркване. 3 с.л. се отделят в пош, шприц.

2

Трите блата се поставят един върху друг. Слага се в центъра чаша и с нож се изрязва дупка през трите блата.

3

Блатовете се намазват с избраното желе или конфитюр.

4

Разстила се 2/3 от крема върху всеки блат. Подреждат се един върху друг. Намазва се и отстрани с останалата 1/3 от крема.

5

Покрива се отвсякъде с наситнените ядки. С поша се шприцоват отгоре 16 малки розички, като така се маркират парчетата. Върху всяка розичка може да се сложи захарна черешка, пресен плод или малка бонбона. Тортата се оставя в хладилника поне 2 часа.

Франкфуртер тортички

От същите съставки могат да се приготвят малки тортички. От тестото се изпичат малки кексчета - мъфини. Отгоре се гарнират с крема и с желето и се поръсват с ядките. Получават се около 18 тортички.

 

Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.