Френска компания все още обслужва самолетите на Путин, Медведев и Шойгу

ЕС
21:20 - 23 Април 2024
4212
Френска компания все още обслужва самолетите на Путин, Медведев и Шойгу

Френската компания PGA продължава да обслужва руски самолети, включително и тези на Владимир Путин, Дмитрий Медведев и Сергей Шойгу. 

Компанията е подразделение на американската група Astronics се занимава с авионика - летателни, навигационни и комуникационни електронни системи, които се монтират на борда на самолет.

"Жаждата за печалба означава, че бизнесът в Русия продължава и след началото на войната. Парите текат свободно и всички са щастливи", каза бивш топ изпълнителен директор на малката компанията пред вестник Le Parisien. 

Самолетите, които PGA обслужва са Ил-96 или Суперджет-100. Такива имат Дмитрий Медведев, Сергей Шойгу, Дмитрий Песков, и дори на самия Путин, както и Федералната служба за сигурност (ФСБ – наследника на КГБ). 

Въпреки че ЕС наложи строги санкции на авиационния сектор след руската инвазия в Украйна, PGA оттогава е спечелила 4-5 милиона евро в Русия, което се равнява на оборудването на седем самолета, казва бившият топ мениджър на компанията, който продължава да е в курса на нейните дейности благодарение на връзките си в професионалните среди. Специалистите на PGA не само извършват дистанционна диагностика на системата, но и доставят компонентите, необходими за нейната работа. Така през декември 2023 г. Москва е направила поръчка за електронно оборудване на стойност 1 милион евро. Според източника на вестника то трябва да бъде доставено тази година – "естествено тайно".

За да заобиколи санкциите, PGA изпраща комплекти с оборудване - камери, кабели, електроника - до стара съветска база близо до столицата на Армения Ереван, а оттам те се транспортират до Москва. Там, на военно летище в предградие на руската столица, оборудването се инсталира под дистанционното наблюдение на френските специалисти, казва бившият топ мениджър на PGA. Това се потвърждава от тракери, които са прикрепени към товара.

PGA извършва финансовите разплащания с руските си клиенти през Дубай.