Страх от COVID-19 тресе Владимир Путин

Русия
19:30 - 23 Април 2024
5916
Страх от COVID-19 тресе Владимир Путин

"Руският президент Владимир Путин се страхува да се зарази с COVID-19, въпреки че мерките за ограничаването на разпространението на заразата бяха вдигнати преди повече от две години", написа базираният в Нидерландия вестник "Москоу таймс".

"Всички хора, поканени на церемонията по встъпването в длъжност на държавния ни глава, трябва да имат негативни тестове", това съобщи днес председателят на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство в Съвета на федерацията (горната камара на парламента в Москва) Андрей Клишас", добави изданието.

"Церемонията ще се състои на 7 май. Всички пристигнали на официалното събитие ще трябва да покажат отрицателен тест, направен 24 часа преди това", каза още депутатът, цитиран от медията.

"Губернаторът на Калининградска област (най-западната административно-териториална единица на Русия) Андрей Алиханов заедно с официалната покана е получил и тест за COVID-19", посочи още "Москоу таймс".

"Депутати от Държавната дума (долната камара на парламента в Москва), от своя страна, се оплакаха, че надали ще могат да се изследват за COVID-19 заради почивните дни, отпуснати за Великденските празници", допълни вестникът.

Путин бе избран за пети път за държавен глава на 17 март. По данни на руската Централна избирателна комисия той получи на 87% от действителните гласове при избирателна активност около 77 на сто. 

"В ръководството на Русия силно вярват в конспиративните теории за COVID-19. Така например, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви, че вирусът е бил създаден в американски военни лаборатории с пари от фондациите на Бил и Хилари Клинтън, Барак Обама и Джо Байдън", написа още медията, базирана в Нидерландия.

"Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин пък призова преди време: САЩ са виновни за създаването и разпространението на болестта и те трябва да платят компенсации на всички засегнати държави по света", добави изданието.