Френската инфлация се ускорява през май

ЕС
14:22 - 14 Юни 2024
1247
Френската инфлация се ускорява през май

Инфлацията във Франция се е ускорила през май заради по-високите цени на електроенергията и хранителните стоки. Това се посочва в окончателните данни на Националния статистически институт "Инсее" (Insee), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на потребителските цени е скочил с 2,3 на сто на годишна основа през май, което е по-бърз темп от регистрираното увеличение с 2,2 на сто през април. Майската стойност е коригирана към повишение от 2,2 на сто. 

Лекият растеж на инфлацията се дължи на по-високите цени на електроенергията и хранителните стоки. Разходите за енергия са нараснали с по-бърз темп от 5,7 на сто заради базисното влияние. Инфлацията при хранителните стоки се е увеличила до 1,3 на сто спрямо 1,2 на сто.

Междувременно цените на услугите са намалели до 2,8 на сто спрямо 3 на сто, а на промишлените продукти са се свили отново с 0,1 на сто. Основната инфлация се е смекчила до 1,7 на сто спрямо 1,9 на сто през април.

На месечна основа потребителските цени са останали без промяна през май, според предварителните очаквания, спрямо увеличение с 0,5 на сто преди месец.

Хармонизираният индекс на потребителските цени в ЕС е нараснал по-малко от първоначалната прогноза до 2,6 на сто спрямо 2,4 на сто през предходния месец. Първоначалните предвиждания бяха за годишен темп от  2,7 на сто за май.

На месечна основа хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с 0,2 на сто, което е корекция спрямо първоначалните 0,1 на сто и идва след повишение с 0,6 на сто през април, отбелязва БТА.