Френски закон разреши на кравите да си мучат на воля

Гражданите на село вече няма да могат да дават под съд съседите си заради шума на тракторите или кукуригащите петли

Актуални новини
16:50 - 06 Декември 2023
2821
Френски закон разреши на кравите да си мучат на воля

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната френска провинция, в бъдеще ще имат по-големи затруднения да съдят фермерите заради кукуригащи петли, мучащи крави и вонящи прасета, след като парламентът прие нов закон. Той ще защитава земеделските стопани и техните животни. 

Жителите на градовете, които се преместват в провинцията, вече няма да могат да дават под съд съседите си заради шума, който в тъмната част на денонощието вдигат тракторите, или заради работата в местната пекарна. Стотици конфликти със съседи заради шума и миризмата са натоварили местните съдилища, които сега ще бъдат облекчени.

Случаят с млекопроизводител, осъден да плати на съседите си 100 000 евро и да преустрои обора си, влезе в заглавията на вестниците. През 2019 г. съдът се произнесе в полза на петела Морис, на когото беше разрешено да продължи да кукурига въпреки жалбите на съседите и собственици на ваканционни къщи, които смятаха, че правата им са нарушени.

През 2021 г. беше приет закон, който имаше за цел да определи така нареченото "сетивно наследство" на френската провинция и да го защити. То включва шумовете и миризмите, характерни за природните зони и земеделските земи.