Френски журналист е убит в Луганска област

Досега бе съобщено за смъртта на осем журналисти по време на руската инвазия в Украйна

Украйна
17:03 - 30 Май 2022
3167
Френски журналист е убит в Луганска област

Усилията за евакуация на цивилни в Луганска област в Източна Украйна бяха прекратени в понеделник, след като брониран транспорт беше ударен от шрапнел от руски снаряд, при което загина френски журналист, каза областният управител Сергей Гайдай, цитиран от Ройтерс.

Гайдай написа в приложението "Телеграм", че шрапнелът е пробил бронята на превозното средство, убивайки акредитирания френски журналист, пътуващ вътре. Заедно с журналиста е пътувал и украински полицай, но той се е спасил благодарение на каската си. Френското външно министерство заяви, че проверява доклада за смъртта на журналиста.

Досега бе съобщено за смъртта на осем журналисти по време на руската инвазия в Украйна.

Според последни информаци Луганска област е почти напълно превзета от руските сили и проруските сепаратисти, а в град Северодонецк, който е останал последното гнездо на украинска съпротива се водят улични боеве.

Освобождаването на украинския регион Донбас е "безусловен приоритет" за Москва, докато други украински територии трябва сами да решават бъдещето си. Това заяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Той повтори твърденията на Москва, че нейната "специална военна операция" в Украйна е да демилитаризира съседа си след вълни от разширяване на НАТО на изток и да я очисти от това, което тя вижда като "нацистки" национализъм. Киев и западните страни виждат тези твърдения като неоснователен предлог за заграбване на земя.