Френските газохранилища са пълни на над 95%

Макрон нареди на правителството да изготви план за отговорно потребление на енергия за бизнеса

ЕС
13:23 - 21 Септември 2022
1336
Френските газохранилища са пълни на над 95%

Францията е запълнила резервоарите си за съхранение на природен газ на повече от 95%, съобщи ръководителят на енергийната група "Engie" Жан-Пиер Кламадие за Франс интер.

"Нашите газохранилища са пълни на повече от 95%", каза той. "Подготвени сме по-добре за предстоящата зима, отколкото очаквахме преди три-четири месеца", споделя още. По-рано френското правителство си беше поставило за цел да запълни газохранилищата на 100% до началото на ноември.

Ръководителят на "Engie" призова французите да следват препоръките на властите и да намалят температурата в жилищата до 19 градуса по Целзий. "Тази мярка ще спести 7% от потреблението на газ във Франция", уточнява.

Според Кламадие бизнеси вече са намалили потреблението си на газ. 

"През последните седмици в Европа наблюдаваме намаляване на потреблението на газ от големите промишлени предприятия", заяви. "Говорим за спад от около 30% в сравнение с миналата година", добави ръководителят на френската група.

През юли френският президент Еманюел Макрон нареди на правителството да изготви план за отговорно потребление на енергия за бизнеса и обикновените граждани на фона на съкращаването на доставките на газ от Русия и спирането на половината реактори на атомните електроцентрали в страната за ремонт и поддръжка. Планът трябва да "съдържа конкретни цели и цифрови показатели" и има за цел, наред с другото, да премахне "безполезното осветление" на съоръженията в градовете.