Френският МВР шеф с мащабен проект за ликвидиране на гетата

Жералд Дарманин обеща унищожаване на бедняшки квартали и изгонване на незаконните им обитатели

Новини
10:42 - 13 Март 2023
1059
Френският МВР шеф с мащабен проект за ликвидиране на гетата

Проектът на министъра на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин трябва да бъде разгърнат от края на Рамадан на 21 април, за около два месеца.

Условията на подготовката му и съпротивата на сдруженията показват, че няма да мине без рискове. Той обеща на департамент Майот "зрелищна акция" за унищожаване на бедняшки квартали и изгонване на незаконните им обитатели, пише le monde.

На префекта Тиери Суке е поверена сериозна мисия. Първо, борбата срещу незаконното пребиваване, което причинява голямо социално напрежение в Майот, с идеята да се премине от 80 ареста на чужденци на ден в момента до 250-280 - мнозинството от експулсираните ще бъдат върнати по море в Анжуан, в съседните Коморски острови. След това разрушаването на неофициалните селища - 8 кмета подкрепят плана и казват, че са готови за операцията, която ще бъде насочена към 5000 души в 1000 колиби, което е 10% от ламаринените колиби, покриващи хълмовете на департамент Майот. Половината от 310 000 регистрирани жители на острова живеят в тези незаконни селища.