Фронтекс разполага служители в Западните Балкани

ЕС
11:02 - 06 Декември 2022
874
Фронтекс разполага служители в Западните Балкани

ЕС ще разположи служители на агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс" в балканските страни, които искат да се присъединят към общността, пише Файненшъл таймс.

Според изданието това ще бъде първият път, когато служителите на Европейската гранична агенция ще бъдат разположени извън нейната юрисдикция. Тази инициатива бе обявена в навечерието на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 6 декември в Тирана.

Причината за подобна мярка е фактът, че Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и непризнатото Косово имат споразумения за безвизов режим с трети страни, включително таки с ниски доходи. Брюксел е обезпокоен от нарастващия поток от нелегални мигранти, които влизат в ЕС през Балканите. През първите 10 месеца на 2022 г. броят на гражданите на трети страни, влезли незаконно на територията на общността през балканските страни, е нараснал до 130 000 души. Това е най-високият брой от 2015 г.

"Регламентирането на визовия режим е задължително условие", каза Маргаритис Схинас, вицепрезидент на Европейската комисия. "Недопустимо е Западните Балкани да имат визови споразумения с трети страни, чиито граждани се възползват от вратички, за да влязат в ЕС", добави той.

Разполагането на части на "Фронтекс" на Балканите може да започне още в първите месеци на следващата година. "Това ще помогне за засилване на граничния контрол по целия миграционен маршрут в сътрудничество с националните гранични служби и ще намали потока от нелегални мигранти", уточнява изданието.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе в Тирана на 6 декември. Освен проблемите на миграцията, на нея ще бъдат обсъдени координацията на външната политика и политиката за сигурност на балканските страни с общата политическа линия на Европейския съюз.