Г-7 призова Китай да окаже натиск върху Русия

Русия
15:12 - 19 Септември 2023
1806
Г-7 призова Китай да окаже натиск върху Русия

Групата на седемте (Г-7) призова Китай да окаже натиск върху Русия да сложи край на войната в Украйна. Това бе обявено след среща на външните министри на Г-7, проведена в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В изявление, разпространено от Министерството на външните работи на Япония, която председателства Г-7, се казва, че членовете се надяват Китай да настоява за незабавното, пълно и безусловно изтегляне на руските войски от Украйна.

Съобщението идва в момент, когато директорът на Службата на Комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай и външният министър Ван И са на четиридневно посещение в Русия, по време на което се очаква двете страни да подобрят политическите си отношения.

Държавите членки на Г-7 също приветстваха участието на Пекин във водената от Украйна среща за мир в Джеда и „допълнително насърчиха Китай да подкрепи справедлив и траен мир, включително пряк диалог с Украйна“, се допълва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

В съвместното изявление на Г-7 не се посочва нито една държава, но се казва, че членовете „повториха призива си към трети страни да прекратят всякаква помощ за агресивната война на Русия или ще бъдат изправени пред висока цена“.