Гъби с леща и сирене
за 4 порции, 20 мин
Кухня
07:51 - 04 Ноември 2024
1092
Продукти
150 г гъби
300 г леща
1 глава лук
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин или олио
600 мл зеленчуков бульон
150 г бяло саламурено сирене
сол и черен пипер
стръкчета див лук или зелени пера на пресен лук
1-2 ч.л. лимонов сок
1 щипка смлян кимион
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. загрят зехтин или олио около 1 мин. на средна температура.
Прибавя се лещата, разбърква се на котлона и се сипва бульонът. Кипва и се готви на тих огън 8-10 мин.
Гъбите и сиренето се нарязват на филийки. Дивият лук се нарязва на пръстенчета.
Лещата се подправя със сол, черен пипер, лимонов сок и кимиона. Добавят се гъбите, разбърква се и се готви 2-3 мин.
Гарнира се със сиренето. Поръсва се със зеления лук. Полива се с останалия зехтин или олио.