Гъби с леща и сирене

за 4 порции, 20 мин

Кухня
07:51 - 04 Ноември 2024
1092
Гъби с леща и сирене

Продукти

150 г гъби

300 г леща

1 глава лук

1 скилидка чесън

4 с.л. зехтин или олио

600 мл зеленчуков бульон

150 г бяло саламурено сирене

сол и черен пипер

стръкчета див лук или зелени пера на пресен лук

1-2 ч.л. лимонов сок

1 щипка смлян кимион

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. загрят зехтин или олио около 1 мин. на средна температура.

Прибавя се лещата, разбърква се на котлона и се сипва бульонът. Кипва и се готви на тих огън 8-10 мин.

Гъбите и сиренето се нарязват на филийки. Дивият лук се нарязва на пръстенчета.

Лещата се подправя със сол, черен пипер, лимонов сок и кимиона. Добавят се гъбите, разбърква се и се готви 2-3 мин.

Гарнира се със сиренето. Поръсва се със зеления лук. Полива се с останалия зехтин или олио.