Габриел говори за "Три морета" и коридора Север-юг с посланици на САЩ

Дипломатите коментираха и подписаната в Ню Йорк декларация за регионално сътрудничество

Новини
15:59 - 13 Декември 2023
1597
Габриел говори за "Три морета" и коридора Север-юг с посланици на САЩ

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в България Кенет Мертен и в Гърция Джордж Цунис, който бе на посещение в България. Основна тема беше сътрудничеството между България и САЩ по отношение на енергийната и транспортна свързаност. Акцентирано бе и върху важността на оста Север-Юг, свързваща Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

По време на срещата беше коментирана и подписаната в Ню Йорк декларация в подкрепа на регионалното сътрудничество, сред инициаторите на която е Мария Габриел. "Потвърждаваме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво бъдещо развитие за страните в региона на Югоизточна Европа. Инициативата "Три морета" и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за региона", изтъкна вицепремиерът.

По време на разговора бяха обсъдени също темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на сигурността в Черноморския регион и сътрудничеството между съюзниците в региона.

"Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства", посочи Габриел.