Габриел : Захарова излезе от тона на дипломацията

Бъдещата премиерка каза, че ротацията е въпрос на политическа зрялост, каквато България е показала, че има

Новини
20:10 - 17 Декември 2023
4877
Габриел: Захарова излезе от тона на дипломацията

Смятам, че България е суверенна държава и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по бТВ.

На въпрос привикала ли е руския посланик Елеонора Митрофанова, тя обясни: „Във всеки един момент или ситуация, при която е имало повод за такива разговори, това се е случвало. Имаме своето право да си отстояваме решенията.”

„Мястото на Паметника на съветската армия е в музея. България е в ЕС и в НАТО, направили сме своя избор. Солидарността с Украйна е солидарност с демократичните принципи. Виждаме колко важно е да продължаваме да подкрепяме последователно и с каквото е необходимо Украйна, защото далеч конфликтът не засяга само нея. Все пак Черно море ни е важно, нали?”, подчерта тя.

Габриел допълни, че е важно в този процес да не оставаме единствено на позицията да дебатираме нещо, което е ясна истина – руската агресия в Украйна е започната от Русия. Украйна е в правото си да се защитава. България има активна роля и отстоява своята позиция.

„Имаме ротация, имаме правителство,  всеки ден партиите намират път към диалог. Вярвам, че за шест месеца България отстоява толкова последователна позиция по отношение Шенген, еврозоната, обръщането на вниманието към важни социални теми. Трябва може би да дадем по-голяма видимост на свършеното добро, за да не вземат превес неразбирателството и полемиката”, каза още вицепремиерът.

Тя смята, че да се случи ротацията ще е проява на политическа зрялост, а България показа през последните шест месеца, че е способна на това.

„Преди да се случи ротацията, има важен момент, в който ще се даде оценка на всеки един, включително на мен. Важно е двамата с премиера Николай Денков да имаме ясна оценка по отношение постигнатото от всеки министър, както и удовлетворението на гражданите. На този етап не виждам повод да излизаме извън споразумението ни отпреди 6 месеца.”

За вътрешния министър Калин Стоянов вицепремиерът допълни: „Аз работя прекрасно с него. Смятам, че това, което виждаме по темата Шенген, е ясна оценка за това как България работи в синхрон между вътрешното и външното министерство.”

Тя припомни, че всеки един от министрите е бил обсъден между нея и акад. Николай Денков.

За похитения български кораб „Руен” Габриел обяви: „Разполагаме с информация от първия час, в който се случи отвличането на кораба. В постоянна връзка сме с всички институции и международни партньори, които да съдействат в ситуацията. За нас е водещо доброто здраве на сънародниците ни и тяхното връщане.  В момента те са добре.”