Габрово стяга квартални фестивали

Новини
10:45 - 14 Януари 2020
1840
Габрово стяга квартални фестивали

Община Габрово е подготвила проект в сферата на изкуството и културата, който има за цел да се направят фестивали в кварталите.

Идеята е да се създадат нови форми и пространства за култура в градска среда, чрез които да се привлече повече публика. Това съобщи Миглена Въгленова от общината.

Ако проектът бъде одобрен, ще има събития в пет габровски квартала - "Младост", "Бичкиня", "Христо Ботев", "Дядо Дянко" и "Шести участък". Замислени са музикални вечери, спектакли, ателиета, демонстрации на кулинарно изкуство и занаяти. Най-доброто от програмите ще бъде представено при турнета в градове от региона.

Включено е обучение на местните културни организации и творци за развитие на бранша и работата с публики. Акцент в разработката ще бъде присъствието на пет визуални артисти от България и Норвегия, които ще направят творчески инсталации в няколко градски района.

Стойността на проекта е 383 231 лева, а срокът за изпълнение е две години. Дейностите ще се изпълнят в партньорство с норвежкия инкубатор за стартиращи предприемачи "Осло Интернешънъл Хъб" и местните организации читалище "Будителите 2017" и Фондация "От БГ".

Общината кандидатства с проекта по процедурата "Подобрен достъп до изкуства и култура" на програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество".