Гълъб Донев: Ще има поскъпване на продукти и услуги заради газа

Инфлацията няма да изяде доходите ни, увери социалният министър

Общество
20:55 - 04 Октомври 2021
2619
Гълъб Донев: Ще има поскъпване на продукти и услуги заради газа

Увеличението на газа ще доведе до поскъпване отнесено към стойността на различните продукти и услуги, които са свързани с потреблението на газ. Социалното измерение се отразява през джоба и покупателната способност на българските граждани. Това каза социалният министър Гълъб Донев пред БНТ.

„Увеличението на цените се усеща в целия свят, след проинфлационните процеси, които бяха предизвикани от огромното наливане на финансов ресурс в икономиката на САЩ, Япония и Европа. Това са процеси, които са взаимно свързани и няма как да не доведат до нарастване на цените“, уточни той.

Донев допълни, че икономиката тръгва да се възстановява, въпреки че сме в извънредна епидемична обстановка, и това води до по-високите цени на газа и електроенергията. На въпроса дали инфлацията ще изяде увеличението на дохода на българите, Донев беше категоричен, че все още няма да стане, защото ръстът на инфлацията не е толкова висок, колкото е нарастването на доходите. То е около 14-15%, а инфлацията се движи под 4%.