Гълъб осигури още правомощия на НСО на Радев

Забраняват за простолюдието станцията на МС в Евксиноград?

Политика
15:32 - 10 Май 2023
1607
Гълъб осигури още правомощия на НСО на Радев

Служебният кабинет на Гълъб Донев предприе инициатива за разширяване на правомощията на началника на Националната служба за охрана (НСО) и предлага промени, които да му дадат възможност със своя заповед да определя за "стратегически обект или дейност, предоставен(а) на службата за управление, които са от значение за националната сигурност след предварително съгласуване с шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)", съобщава "Медияпул". 

Тези промени са заложени в постановление на правителството от 2009 година, които са публикувани за обсъждане в портала за обществените консултации. 

Кабинетът аргументира идеята си с установена "нормативна празнота" по отношение на правомощията на началника на НСО като ръководител на служба за сигурност по Закона за защита на класифицираната информация.

"Осъществяваната охранителна дейност за осигуряване безопасността на определените в Закона за НСО лица, обекти и мероприятия е съществен елемент от системата за защита на националната сигурност, установена в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност", пишат в мотивите си от кабинета.

Служебното правителство предлага още почивната правителствена станция "Евксиноград" и плажът й да бъдат включени в Списъка за стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност. Ако това се случи, най-вероятно резиденцията ще бъде заключена и забранена за достъп от простолюдието. 

Други стратегически обекти са, например, АЕЦ "Козлодуй", оградата по границата с Турция, болници, летища, пристанища, военни заводи и други.

Достъпът до тях е ограничен и са в сила различни мерки за сигурност, които отварят възможности на практика да се засекретява дейността им.