Галапагоските острови приютиха рядък вид птица

Свят
13:41 - 12 Май 2023
2203
Галапагоските острови приютиха рядък вид птица

Дванадесет нови пиленца от вида Дарвинова мухоловка, ендемичен за галапагоския архипелаг и включен в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), са се присъединили към 15-те останали двойки на остров Санта Крус, предаде Франс прес, позовавайки се на Националния парк "Галапагос".

Птицата с научно наименование Pyrocephalus nanus, класифицирана като "уязвима" от IUCN, обитава и други острови, като например остров Дънкан, където популацията й се е възстановила.
       
Червеният списък на Международния съюз за опазване на природата е показател, който се използва за наблюдение на състоянието на биологичното разнообразие в света. В него са изброени застрашените видове, като те са класифицирани в три категории: уязвими, застрашени и критично застрашени.

От Националния парк "Галапагос" съобщават, че благодарение на експериментална програма 12 пиленца се присъединяват към популацията на остров Санта Крус, където са открити само 15 двойки от емблематична птица.
       
Директорът на природния резерват Дани Руеда каза, че "всяко излюпено пиленце е нова надежда за спасяването на уязвимия вид".
       
"Тези 12 нови птици са истински успех, защото макар да се радваме на резултати от началото на програмата през 2018 г., нито един от тях не е бил толкова обнадеждаващ, колкото тазгодишният", посочват от парка.

Програмата, в която участват фондация "Чарлз Дарвин", Виенският университет и американската неправителствена организация "Galapagos Conservancy", е довела до появата на 21 пиленца между 2020 и 2022 г. в гората от скалезии на Санта Крус -  единственото място на острова, където тези птици се срещат.

Архипелагът Галапагос, който дължи името си на своите гигантски костенурки, се намира на 1000 километра от бреговете на Еквадор и има уникална флора и фауна.

Крехка екосистема на Галапагос е част от световното наследство на човечеството и е вдъхновила теорията за еволюцията на видовете на английския учен Чарлз Дарвин.