Гърците стачкуват срещу новите лагери за мигранти

Жители на островите Лесбос и Хиос влязоха в сблъсъци с полицейски части за борба с безредиците

Свят
16:12 - 27 Февруари 2020
1135
Гърците стачкуват срещу новите лагери за мигранти

Жителите гръцки острови продължиха да стачкуват за втори ден, засилвайки протестите срещу плановете на правителството за нови лагери за мигранти на пет острова след тежки сблъсъци с полицията в предишните дни, съобщава "Ройтерс".

Източните егейски острови на Гърция послужиха като врата към Европейския съюз за повече от 1 млн. мигранти и бежанци през 2015-2016 г. Въпреки резкия спад на пристигащите оттогава насам, пет гръцки острова все още изпитват затруднения с пренаселени центрове за мигранти.

Жители на островите Лесбос и Хиос влязоха в сблъсъци с полицейски части за борба с безредиците, охраняващи изграждането на нови места за задържане във вторник и сряда.

Протестиращите изтъкват, че съществуващите лагери са станали затвор както за жителите, така и за мигрантите, а изграждането на нови само ще засили проблемите.

Те планират за днес протестни демонстрации в централни точки на островите Лесбос, Хиос и Самос, преди планирана среща между правителството и местните кметове.

Премиерът Кириакос Мицотакис се очаква да се срещне с областните управители в кабинета си в Атина тази вечер.

"Няма алтернативен план", отсече говорителят на правителството Стелиос Пецас, допълвайки: "Направихме всичко, за да увеличим връщанията" на мигранти.