Гърция отложи план за задържане на мигранти

Властите обявиха, че искат да заменят препълнените лагери с такива от затворен тип

Свят
16:26 - 17 Февруари 2020
1689
Гърция отложи план за задържане на мигранти

Правителството на Гърция съобщи, че отлага извънреден план за издигане на мигрантски лагери за задържане на гръцки острови до турското крайбрежие. Така се дава възможност за преговори с местните власти, които са категорично против, информира АП.

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че обявеният през миналата седмица план е спрян временно, докато исканията на властите на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос бъдат обсъдени.

Властите обявиха, че искат да заменят препълнените лагери с такива от затворен тип и вече започнаха процедура за определяне на земя за изграждането им. Но островитяните организираха протести срещу предложението, вдигайки блокади на остров Лесбос на фона на опасения, че новите обекти ще бъдат допълнителна тежест върху малките общности.

Според споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. Лесбос и другите четири острова са използвани като естествени граници за спиране на мигранти и бежанци, които се опитват да достигнат до континентална Гърция. Това доведе до претъпкани лагери и влошаване на битовите условия.