Гърция купува бойни дронове от САЩ

ЕС
11:16 - 18 Септември 2024
562
Гърция купува бойни дронове от САЩ

Гърция планира да закупи дронове Switchblade от Съединените щати, за да укрепи допълнително въоръжените си сили, съобщава Ройтерс.

Атина е изготвила мултимилиарден 10-годишен план за закупуване, който включва придобиването на до 40 нови изтребителя F-35 от САЩ и три фрегати от Франция.

Дронът Switchblade лети до цел и детонира. Безпилотните летателни апарати се използват от Украйна за удари по руските войски.

Неназован гръцки служител посочва, че страната ще плати за дроновете 75,2 милиона евро. По думите му началниците на щаба са одобрили два типа Switchblade с обхват до 20 км (12 мили) и до 40 км.

Доставката ще допълни националните противотанкови ракети Spike, които Атина се съгласи да закупи от Израел и планира да изпрати на своите острови в Егейско море. Атина също планира да произвежда свои собствени дронове и системи за борба с дронове.

Поръчката на Switchblades също трябва да бъде одобрена от най-висшия орган за вземане на решения в Гърция по въпросите на външните работи и отбраната.