Гърция препоръча носенето на маски на закрито, в болници и в транспорта

ЕС
21:47 - 28 Декември 2023
5352
Гърция препоръча носенето на маски на закрито, в болници и в транспорта

Гръцката Национална комисия по инфекциозни заболявания препоръча носенето на маски в затворени пространства, болници и градския транспорт заради нарастването на случаите на коронавирус и грип през последните седмици в страната, съобщи гръцката телевизия ЕРТ. Това решение беше взето след заседание на Комисията.

Учените в Гърция изразяват сериозно притеснение относно ниската активност, свързана с повторното поставяне на ваксина срещу коронавируса, тъй като само един от десет души от уязвимите групи я е поставил.

Според гръцкия сайт news24/7 за всяка болница ще има специална комисия, която ще решава дали ще бъде задължителна употребата на маска или ще бъде просто препоръчителна както за пациенти и придружители, така и за работещите там.

Мярката за задължително носене на маска в здравни заведения беше отменена в края на юли тази година, както и задължителният бърз тест от работещите в тези структури, които не са били ваксинирани срещу COVID-19.

Според последни данни на Националната държавна здравна организация диагностицираните седмично случаи на коронавирус в Гърция са 36 379, като броят на приетите пациенти в здравни заведения през седмицата на 11-17 декември е по-висок от съответния период през 2022 година, посочи сайтът „Инсайдър“.