Гърми нов скандал с оръжията за Украйна

Депутатът от ДБ Стоян Михалев отворил списъка в секретното деловодство на НС, вижте какви боклуци изпращаме

Свят
08:00 - 08 Декември 2022
10929
Гърми нов скандал с оръжията за Украйна

Нов скандал е напът да разруши всички мостове за диалог между част от парламентарните сили и служебната власт, назначена от президента Румен Радев по темата "оръжие за Украйна". Късно в сряда депутатът от Демократична България Стоян Михалев разкри, че е видял с очите си списъка за изпращане от родните армейски складове към Киев по силата на решението на 48-ото НС за военно-техническа помощ на страната за отбрана от руския агресор. 

Михалев е отворил свитъка в секретното деловодство на парламента и няма право да съобщи конкретни параметри, но от думите му става ясно, че де факто България се готви да се отърве от боеприпаси, предвидени за утилизация и всъщност снаряди с изтекъл срок на употреба. 

"Като състав, обем и структура това, което е предоставено от българска страна, е драстично по-малко, спрямо поисканото от украинска страна. Огромно разочарование за мен бе и фактът, че в изготвеното споразумение между двете страни сме заложили условието, че не носим никаква отговорност за качеството, техническата пригодност и състоянието на това, което предоставяме.

С други думи, много вероятно е това да са приготвени за утилизация бойни средства или простичко казано - пробутваме им неща с изтекла годност, от които искаме да си изчистим складовете и които не само не могат да бъдат използвани, но са и опасни за използващите ги", разкри сензационно депутатът.

Михалев намира това за отвратително и брутално отношение към защитниците на Украйна.

"Президентът и неговият служебен кабинет се гаврят с тях!", убеден е депутатът от ДБ. 

Както Lupa.bg писа, бившият военен министър от кабинета на Кирил Петков Драгомир Заков е изготвил вече списък с въоръжение за Киев. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пита преди месеци служебния премиер Гълъб Донев за съдържанието в него, но отговорът бе засекретен и достъп до него няма.

Според запознати обаче предвидените единици техника тогава са били много повече, а спецификациите им - съобразени с нуждите на ВСУ.