Гарваните са умни колкото шимпанзетата

Още на четири месеца пилетата мерят интелектуални способности с приматите

Куриози
13:00 - 16 Декември 2020
1531
Гарваните са умни колкото шимпанзетата

Зоолози са адаптирали популярен метод за измерване на интелигентността на маймуните за най-умните птици - гарваните. Експериментите показват, че дори младите гарвани не са били по-глупави от шимпанзетата. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание Scientific Reports.

„Изследванията през последните години показват, че нивото на умствено развитие на членовете на семейство вранови не отстъпва на маймуните и малките деца. Доскоро обаче нямахме точни оценки за тяхното ниво на интелигентност. Ние за първи път изследвахме системно когнитивните им способности и доказахме, че дори четиримесечните пилета от обикновени гарвани не отстъпват на приматите“, пишат биолозите, цитирани от "Фокус".

Наскоро те са установили, че почти всички птици от рода гарвани са много интелигентни. Те изпреварват много видове бозайници и други птици при решаване на пъзели и трудни практически проблеми. Най-умните представители на вранови са новокаледонските гарвани (Corvus moneduloides). Подобно на някои маймуни, те знаят как да правят и използват инструменти.

Обикновените гарвани (Corvus corax) са почти толкова умни. По-конкретно, преди няколко години биолозите доказаха, че гарваните са доста отмъстителни - те могат да запомнят лицата на индивиди и да свързват добри или лоши дела с тях. Те умеят да се поставят на мястото на други птици и да осъзнават намеренията им, като използват тези способности, за да откраднат храната им.

Зоолози, водени от професора от университета в Оснабрюк Симони Пика се питаха кой е по-умен - гарваните или приматите. Преди беше трудно да се разбере, защото изследователите, които изучават тези животни, използваха различни подходи за оценка на индивидуалните умствени способности на птиците и маймуните.

Авторите на новото проучване са решили този проблем. Те са адаптирали популярния тест за интелигентност на приматите, PCTB, за работа с птици. Той се състои се от петнадесет прости пъзела и задачи, всяка от които оценява пространственото мислене на гарвани и примати, способността им да се поставят на мястото на другите, аритметичните способности и уменията за използване на инструменти. Учените са адаптирали някои от тези тестове, като са взели предвид факта, че птиците нямат ръце и зрението им работи по съвсем различен начин от това на маймуните.

Пика и нейните колеги тестваха тази система на осем обикновени гарвани. Всички те са отглеждани в условия, които много приличат на тези от дивата природа. Всички птици познават експериментаторите добре и охотно общуват с тях. Благодарение на това учените успяха да тестват как птиците ще се справят със задачи, без никаква принуда от тяхна страна.

Тези експерименти показват, че интелектуалните способности на птиците се развиват много бързо. Приблизително на четвъртия месец гарваните не отстъпват по развитие на възрастните птици: те успешно решават същия набор от проблеми като възрастните врани. Понякога гарваните дори превъзхождаха възрастните в решаването на проблеми с пространственото мислене и способността да се поставят на мястото на другите.

Сравнението на способностите на гарвани и шимпанзета показа, че първите изостават от вторите само при тестове за пространствено мислене. Това силно изненада учените. Те очакваха, че гарваните, които често крият плячката си в различни тайници, ще се справят по-добре с такива задачи.

Защо това е така, все още не се знае. Въпреки това, Пика и колеги предполагат, че това се дължи преди всичко на факта, че математическите и социалните умствени умения играят много по-голяма роля в живота на птиците, отколкото способността да се извършват умствени манипулации с пространството. Дали това е така или не, ще покажат последващи експерименти, заключават Пика и нейните колеги.