Гавра: Пробутват ни мухлясали храни, прогнили зеленчуци и престояло мляко

Стоки с изтекъл и изтичащ срок бомбардират купувачите в магазина

Актуални новини
21:07 - 02 Юни 2023
26778
Гавра: Пробутват ни мухлясали храни, прогнили зеленчуци и престояло мляко

Въпреки риска от тежки глоби за продажба на стоки с изтекъл срок на годност, някои  магазините нагло продължават да пробутват залежали продукти. Оправданията на търговците са винаги готови – или тъкмо са щели да приберат въпросните продукти, или е станало „някакво недоразумение”. Целта е ясна – стоката-фира, вместо да отиде в контейнера, се предлага на наивни или разсеяни клиенти, за да се припечели още някой лев.

Най-често застоялата стока ще намерите на щандовете за плод и зеленчук, а продуктите с изтичащ или направо изтекъл срок – сред дълготрайните продукти.

Изгнили и мухлясали домати, омекнали и разкапани моркови и тиквички са почти традиционна картина в големите магазини, оплакват се купувачите. Отгоре на всичкото, по-голямата част от залежалата стока се пуска на сутрешни промоции, когато пазаруват възрастните хора и така дават парите си за некачествени плодове и зеленчуци. 

Напоследък най-много са оплакванията от лош кромид лук – главите са или кухи, или изгнили и разтекли се и изобщо не стават за консумация. Сериозни количества от старите картофи пък освен че са с лош вид, са пълни с прораснали кълнове, което е и опасно за ядене.

При сигнал на клиентите, че се предлага стока в такова състояние, служителите в магазините най-често отговарят със свиване на рамене, или пък вяло отминават. Някои обещават да предадат забележката на купувачите на управителя, което най-вероятно не се случва.

Другият продукт, който трябва много внимателно да купувате, е киселото мляко. Особено ако е на промоция с някоя и друга стотинка, бъдете нащрек. Често бурканчетата се продават с изтичащ например на другия ден срок. Ако не обърнете внимание на етикета, при отварянето на опаковката вкъщи ще видите не плътна смес, а пълно рядък микс с вода, и то при високомаслените варианти.

При киселите млека, търговците продължават да използват неприятния номер да лепят етикета с цената върху цифрите със срока на годност и така и да искате, няма как да видите докога е трайността на продукта. Според пазарните правила, това е напълно недопустимо.

Пакетираните печива пък са още един риск за джоба и здравето ви – при отваряне на вакуумното фолио, не е изключено да попаднете на мухлясала запечена смес, която е с отблъскващ вид, но и не мирише, тъй като е замразена, оплакват се клиенти. Преди дни клиенти в магазин се оплакаха, че са им пробутали мухлясала баница, като нека припомним, че в момента пакетираното печиво никак не е евтино – средната цена е около 12 лева.

Не е изключение да попаднете и на стари и загубили вкуса си десерти, особено по-дълготрайните. Опакованите във вакуум торти и сладкиши често се продават накрая на срока си и изобщо не са наслада за сетивата.

Клиенти се оплакват, че са купили опаковани торти – шоколадови или тирамису, определено застояли, макар и натъпкани със стабилизатори. Датите върху етикета показват, че срокът на годност е няколко месеца, но се продават в последните му дни. Затова, ако решите да купувате опакован сладкиш на промоция, първо погледнете датите на опаковката, съветват препатилите от недоглеждане.  

За санкциите и глобяването на нелоялни практики трябва да се намеси Комисия за защита на потребителите, прилагайки всички предвидени в закона мерки, настояват от потребителски платформи.

Една от идеите е КЗП не само да публикува в регистъра на официалната си интернет страница данни за забранени нелоялни практики, а да бъде задължен рекламодателят да огласи за своя сметка и по подходящ начин акта, с който е установено нарушението, като разпространи съответната коригирана реклама.

Тази мярка има възпитателен характер, защото е свързана не само с преки финансови загуби за търговеца, но и с щети за репутацията, каквито му нанася и задължаването да внесе яснота относно коректното послание, коментира Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Според нея използването на този механизъм би променило съществено картината на пазара.

Експертите съветват потребителите, когато подават в КЗП жалби за нелоялни търговски практики, не само да настояват за проверка, но и да поискат от контролния орган при доказване на нелоялна практика и влизане в сила на заповедта за нейната забрана да задължи търговеца да оповести акта за установяване на нарушението и „поправената“ реклама.