Гавра: Защо парламентът е недостъпен за хора с увреждания?

Новини
14:50 - 07 Октомври 2020
1476
Гавра: Защо парламентът е недостъпен за хора с увреждания?

Вълна от възмущение сред граждани и политици се надигна заради огромно недоразумение в условията на новата парламентарна сграда - липсата на рампи за хора с увреждания, и то след епичния ремонт. Това означава, че нито един трудноподвижен политик, общественик или гражданин няма достъп в Народното събрание.

За липсата на задължителната за цяла Европа „екстра”, която да гарантира свободно придвижване изрази Капка Панайотова, която е дългогодишен защитник на хората с увреждания.   

„Това е мястото, където заседава върховната власт на една демократична държава, каквато би трябвало да е България след 1989 година. Синият цвят на интериора идва да подскаже някакви предпочитания към „синята идея“ от края на миналия век – идея за модернизация, върховенство на закона и човешки права. Множеството прагчета по амфитеатъра на залата, които трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до всяко депутатско място, отдалечават тази сграда от представата за модерност и приобщаване на всички социални групи. Не виждам причина човек с увреждане – в инвалидна количка или с увредено зрение – да не стане народен представител.

Няма причина да не бъде и министър, който да се явява на парламентарен контрол.”, изригна Панайотова. Общественичката отсече, че това е недопустимо в 21-ви век в държава, която се е обвързала с принципите за зачитане на човешките права и върховенство на закона. Това е недопустим резултат в 21-ви век след похарчване на 18,5 млн. лв. народна пара, припомни хвърлените огромни средства по ремонта.

„Аз лично имам естетическа непоносимост към този тип сталински барок, който е пълната противоположност на представата ми за обител на демокрацията – нещо величествено в своята скромност, но красиво и привлекателно. Бившият партиен дом има смразяващо, отблъскващо, надменно излъчване на място, което събира под един покрив не особено изискана и образована част от обществото, обсебена от мегаломания и овластена да взема решения, които променят живота на всеки от нас.”, изля яростта си Панайотова. Към мнението й се присъединиха мнозина, възмутени от липсата на елементарни човешки условия в сградата новия парламент. „Това е незаконно, глупаво и неморално”, даде мнението си по казуса и евродепутатът Радан Кънев.

В това отношение старият парламент бе спазил напълно европейското изискване. През 2006-а година, в старата сграда бе изградена рампа, която бе една от първите у нас.     

Конструкцията позволяваше свободно движение на всеки човек с увреждане по всички етажи, включително до  ресторанта, и разбира се, до санитарните помещения на Народното събрание. Повод за изграждането на съоръжението стана царската депутатка Деница Димитрова, която бе първият народен представител с инвалидна количка.