Газът в Европа поскъпва рязко за втори пореден ден на търговия

Скокът е поради опасения за по-ниски доставки на LNG и прогнози за по-студено време

Новини
15:56 - 15 Ноември 2022
2039
Газът в Европа поскъпва рязко за втори пореден ден на търговия

Във вторник европейските цени на природния газ се повишават рязко за втори пореден ден на търговията поради опасения за по-ниски доставки на втечнен природен газ (LNG) и прогнози за по-студено време на стария континент.

Голямото съоръжение за втечнен природен газ Freeport LNG в Тексас, САЩ може да остане извън експлоатация до края на годината, тъй като продължава работата по ремонта след взрива, който доведе до неговото затваряне през юни. Агенция Блумбърг цитира неназовани източници, според които Freeport е казал на клиентите си, че няма да може да изпрати никакви товари, планирани за този и следващия месец, тъй като ремонтът не е завършен.

Базираното Хюстън Freeport LNG съоръжение претърпя експлозия на 8 юни, което доведе до спиране на завода, за да се оценят щетите и да се извършат ремонти. Freeport LNG представлява 20% от общия капацитет за износ на втечнен газ от Съединените щати, като съоръжението е способно да обработва 2,1 милиарда кубически фута газ на ден. Според Freeport LNG това е седмото по големина съоръжение за втечняване в света и второто по големина в САЩ.

В същото време доставките от Норвегия, най-големият европейски износител, спаднаха наскоро, тъй като има проблеми в две съоръжения.

Не се очаква находището Асгард да заработи до 19 ноември, след като в неделя избухна пожар.

Междувременно температурите в Европа се очаква да спаднат под средните за сезона в края на седмицата след дълъг период на меко време, което

може да повиши цените на електроенергията и газа, тъй като търсенето на отопление се увеличава.

Комбинацията от рязко застудяване и проблеми с доставките е напомняне, че европейската енергийна система ще бъде крехка през първата зима без значителни руски енергийни потоци.

Всичко това води до поскъпване на синьото гориво в Европа за втори пореден ден с около 10%.

Декемврийските фючърси на нидерландския газ хъб TTF се повишават около 15.30 часа българско време с 9% към 124 евро за мегаватчас, като за кратко дори достигнаха ценови часови връх около 128 евро - най-високо ниво от 4-ти ноември насам. Вчера същите краткосрочни TTF фючърси поскъпнаха рязко от нива точно под 100 евро за мегаватчас към 118 евро/MWh.