Газът за Европа скочи заради прекъсване на норвежко находище

Цените пак стигнаха 100 евро на мегаватчас

Икономика
16:41 - 22 Март 2022
2180
Газът за Европа скочи заради прекъсване на норвежко находище

Фючърсите на природния газ на нидерландския хъб TTF поскъпват обратно над 100 евро за мегаватчас след информация, че гигантското находище на природен газ Troll в Норвегия е претърпяло непланиран прекъсване. Мрежовият държавен норвежки оператор Gassco заяви, че е неясна продължителността на спирането, причинена от повреда на компресор. Вчера районът бе ударен от трус с магнитуд 5 по скалата на Рихтер. 

В началото на търговията във вторник европейският природен газ поевтиня до триседмично дъно около 95 евро за мегаватчас, но след новината за норвежкото газово находище обърна посоката и вече поскъпва с 5% към 101 евро, като за кратко удари часови връх към 102 евро за MWh.

Текущото поскъпване на синьото гориво може да прекъсне тенденцията на поевтиняване от последните две седмици. дължащата се на  на съобщения за предстоящо затопляна в Европа, което да намали потреблението на горива за отопление, както и новините за повече споразумения за доставка на втечнен природен газ.

Германия и Катар пък се споразумяха да подновят и да предприемат напредък в дискусиите относно дългосрочните доставки на втечнен природен газ. Това стана по време на визитата на германския министър на икономиката в Катар през изминалия уикенд.

Германия полага и други усилия за диверсификация на вноса на енергия, като също така обмисля изграждането на тръбопровод за водород с Норвегия.

Междувременно Газпром заяви отново, че продължава доставките на газ за Европа през Украйна в съответствие с исканията на европейските потребители, успокоявайки опасенията за руските доставки.

Ценовият спад на природния газ обаче изглежда ограничен, тъй като страните от ЕС продължават да обмислят да се присъединят към САЩ за налагане на забрана на вноса на руски петрол, въпреки че на вчерашната среща на европейските външни министри не беше постигнат консенсус за налагане на нови санкции на Русия, включващи забраната на внос на руски петрол и газ.

Трябва да се има предвид, че газовите запаси в Западна Европа (Белгия, Франция, Германия и Нидерландия) са с около 37% под средните им нива за предходните пет години (2017-2021) за това време на годината, показват данни на Refinitiv.