Газифицират родното село на великия везир Ахмед Тевфик

Кабиле ще бъде първото село на синьо гориво в община Тунджа

Любопитно
17:32 - 20 Септември 2019
6565
Газифицират родното село на великия везир Ахмед Тевфик

В началото на октомври ще започне газифицирането на тунджанското село Кабиле, съобщи кметът на общината Георги Георгиев.

Предвижда се изграждането на 18-километрово линейно трасе на газопреносна мрежа. Към нея ще бъдат включени всички общински сгради - детската градина, кметството и центърът за изкуства за деца. В селото има също оранжерии, къщи за гости, сладкарски цех и центрове за социални услуги. Заявления за газификация са подали и близо 70 домакинства, допълни Георгиев.

Кабиле ще бъде първото газифицирано село в община Тунджа. Инвестицията е възможна поради газификацията на логистичния център на голяма търговска верига в близост до селото. Това ще повиши качеството на живот в населеното място, както и цените на имотите, които и сега са сред най-високите в общината.

От Кабиле е Исмаил Хакъ Паша, наследник на кримски татари, притежавали голям чифлик в землището на селото. Исмаил Хакъ Паша по времето на Априлското въстание е управител на Ямбол и като такъв спасява българското население от клане и опожаряване на българския квартал Каргона.

Неговият син, Ахмед Тевфик, е три пъти велик везир на Османската империя. След приключването на първата световна война той е водил османската делегация на Парижката мирна конференция. Ахмед Тевфик паша е последният Велик везир на Османската империя. Неговият син Исмаил Хакъ бей (кръстен на дядо си) е турски консул в Пловдив.

Великият везир Ахмед Тевфик води османската делегация на Парижката мирна конференция