Газовото хранилище "Чирен" е запълнено на 90%

Новини
12:41 - 18 Август 2023
1503
Газовото хранилище "Чирен" е запълнено на 90%

Подземното газово хранилище "Чирен" вече е запълнено над 90 процента от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз".

За първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на запълняемост на такъв ранен етап, коментира изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов.

Нагнетените количества природен газ ще допринесат в значителна степен за гарантиране сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона.

От дружеството припомнят, че според европейския регламент 2017/1938 относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от ЕС е въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90 на сто от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и втечнен природен газ (LNG) и за развитието на регионалния пазар.

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. куб. метра и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн куб. метра.

"Важно е да се отбележи, че при изпълнението на строителните дейности по проекта за разширение на подземното газохранилище "Чирен" се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри", добави Малинов.

На 8 август  Европейската комисия одобри 16 млн. евро държавна помощ в подкрепа на разширяването на газохранилището на "Булгартрансгаз" в Чирен, припомня БТА. Мярката е одобрена съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. "Булгартрансгаз" ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да се увеличи от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен съответно и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.