Гей се кандидатира за президент на Тунис

Африканската държава наказва еднополовия секс с 3 години затвор

Новини
13:08 - 10 Август 2019
3793
Гей се кандидатира за президент на Тунис

Адвокатът и открит гей Мунир Батур официално представи в четвъртък кандидатурата си за президентските избори в Тунис през ноември, научи Lupa.bg. Куриозното в случая е, че в африканската държава вкарват в затвора за еднополови контакти. Батур е първият гей, който се кандидатира за президент в мюсюлманска държава.

Съвсем разбираемо ключов момент в кампанията на Мунир Батур е премахването на член 230 от Наказателния кодекс на северноафриканската държава, съгласно който хомосексуалните контакти се наказват с до 3 години затвор. 

"Не говоря за окуражаване на хомосексуалността, само за декриминализирането й. Гейовете не вършат на никого никакви злини. Те трябва да бъдат свободни да правят каквото искат с телата си. Ако, както твърдят, хомосексуалността е болест, тогава трябва да попитам — защо вкарвате болни хора в затвора", недоумява Мунир Батур.

Адвокатът Батур ще се бори за декриминализиране на хомосексуалността в Тунис

48-годишният тунизиец вече е наказван по тази разпоредба от закона — през 2013 г. е бил осъден на три месеца затвор. Въпреки че законът не наказва хомосексуалността, "нарушения на публичното приличие" са често причината властите да преследват членовете на гей общността. Полицията се възползва от някои декрети, които разрешават нехуманни методи за доказване на сексуална активност.

Нестандартният кандидат за президент обаче не се фокусира единствено върху свободата на събратята си. Той се застъпва за цялостна либерализация на Тунис, противопоставя се и на потисничеството на берберското малцинство. Батур призовава за създаване на нови работни места, образование за младите хора, настоява и за легализация на канабиса. Идеята за нормализиране на отношенията с Израел пък взриви дори собствената му организация “Шамс”.

Президентските избори в Тунис ще се състоят от 10 до 24 ноември. Според политически анализатори шансовете на Батур да спечели са малки. Сред много от тунизийците настроенията клонят към традициите.

Въпреки това дебатът за правата на сексуалните малцинства в “люлката” на Арабската пролет вече е в разгара си чрез неговата кандидатура.