Ген. Атанасов: Да дадем военна помощ не значи да свалим правителството

Ако гласуването в парламента е тайно, ще има поне 200 гласа "за", убеден е лидерът на ДСБ

Новини
10:56 - 22 Април 2022
3029
Ген. Атанасов: Да дадем военна помощ не значи да свалим правителството

Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов е сигурен, че коалицията може да устои и на тази буря.

"Едно е какво ще се случи по казуса в пленарната зала, друг казус е съдбата на правителството", заяви Атанасов в студиото на Нова телевизия. Той е убеден, че за подкрепа на решението за даване на оръжие на Украйна в парламента има огромно мнозинство. Ако гласуването е тайно ще има 200 гласа "за", убеден е депутатът, макар и според него гласуването трябва да бъде явно, тъй като това е и ще бъде цивилизационен избор.

Атанас Атанасов призова да се намали лицемерието в тази ситуация, включително и в коалицията.

Вчера Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на "Продължаваме промяната" и БСП отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата обаче бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция, която за НС ще трае 10 дни. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди "всички версии" и ще ги обяви. Атанасов отказа предварително да изложи вариантите, които ще бъдат обсъждани.

"В това трудно време - война, инфлация и толкова много проблеми за държавата, българите не искат избори, а политиците да проявят смелост. Призовавам всички, които сме част от това мнозинство, да проявим смелост в тази ситуация", каза още зам.-председателят на парламента, правейки аналогия с момента на решението за членството на страната ни в НАТО.

ДБ не слага ултиматуми за оръжието за Украйна, но ще обмисли участието си в коалицията

Има "очевидно" протакане въпросът с изпращането на оръжие да се разгледа по същество в парламента
Депутатът поясни, че позицията на страната ни не е неутрална, но има колебания по отношение на един елемент. Призна, че е изненадан от поведението на партньорите от "Продължаваме промяната" във външна комисия. "Но следва Великден...", недоизказа се демократът.

Според него става въпрос за цивилизационен избор. "Въпросът е на коя страна застава България. Да се правиш в това време на неутрален, означава да застанеш на страната на агресора", уточни Атанасов. На въпрос приемането на подкрепа от ГЕРБ и ДПС не е ли репутационно рисково за "Демократична България" Атанасов коментира, че е напълно наясно, че част от тези позиции биха били лицемерни, но има моменти, в които трябва "да се измива лицето на България пред света".

Атанасов предупреди, че войната се е превърнала в своеобразен чадър за корупционните практики на ГЕРБ, през годините Борисов е бил най-верният съюзник на Путин и къде явно, къде тайно путиновата политики е била подкрепяна именно от ГЕРБ. "Там, където минава Руски поток, демокрацията трудно расте", отсече Атанасов и подчерта, че именно заради това не трябва да се позволява правителството да пада, за да "не се върнем назад".

На въпрос не се ли притесняват от отстъпление на позициите и от последните социологически проучвания, които показват сериозен спад в електоралната подкрепа и това че ГЕРБ отново са на първо място, Атанасов заяви, че с 16 народни представители ще се опитат да направят "това, което могат" и не са се отказали от целите си. Макар и да допусна възможност да не изпълнят всичките си обещания.

"Сигурно няма да успеем да постигнем всичките си обещания, но в тази тежка обстановка да свалим правителството...?", зададе реторично въпрос Атанасов и увери, че ДБ може и да не е част от правителството, но да продължи да се бори за избора на България.

Въпреки всичко казано до тук Атанасов не смята, че в тази конфигурация в парламента, е възможно да се състави друго мнозинство.

Продукти на българската военна индустрия отдавна са на територията на Украйна, заяви още Атанасов, макар и да отказа да посочи подробности и детайли. "Правилно е казал Кирил Петков, че помагаме достатъчно и ще продължаваме да помагаме достатъчно", заяви Атанасов и обясни, че изявленията на външният министър Дмитро Кулеба са ясни и знакови.

"Този човек иска Украйна да бъде подкрепен дори и символно." и "Военната помощ на България е там, но ние трябва да се вземем позиция. Ние ще бъдем твърди в това отношение."