Полезно ли е да ядем една и съща закуска?
Мозъкът обича да автоматизира действията, а стресът намалява
Ако следвате утъпкания път всяка сутрин и избирате едно и също нещо за закуска - правите го правилно. Според RealSimple здравните експерти смятат, че подобна последователност помага за освобождаване на умствена енергия и насърчава по-последователно хранене през целия ден. Разбира се, има едно важно предупреждение: закуската ви трябва да бъде балансирана.
"Нашият мозък обича да автоматизира действията, така че яденето на една и съща закуска всеки ден може директно да повлияе на естествения процес на формиране на навици“, казва сертифицираният лекар Стейси Хаймбургер.
Вземането на решения неизбежно изтощава умствената енергия, така че една „стандартна“ закуска може да облекчи едно малко, но постоянно бреме.
„Взимаме хиляди решения всеки ден и много от тях са свързани с храната“, казва консултантката по хранене Кейт Лайман.
Вземането на по-малко решения за храна през деня означава, че имаме място за други мисли. Изследванията показват, че след дълга поредица от решения, самоконтролът, фокусът и дори способността ви да ги следвате са склонни да намаляват.
„Пазаруването на хранителни стоки става по-лесно, а онлайн поръчките се автоматизират. Редовното консумиране на едни и същи храни също намалява времето, прекарано в приготвяне на храна и почистване“, казва д-р Хаймбъргър.
Когато ядете една и съща закуска всеки ден, е по-лесно да се уверите, че винаги ядете здравословна закуска, особено под стрес. Едно проучване показва, че поддържането на постоянен ежедневен навик за закуска намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и метаболитен синдром, докато пропускането на закуска дори веднъж седмично може значително да намали тези ползи.
„Има два потенциални недостатъка на еднообразната закуската всеки ден, които в крайна сметка биха могли да доведат до проблеми. Ако закуската ви е една и съща всеки ден, може да се наслаждавате по-малко на избора си на храна, а знаем, че удоволствието е неразделна част от устойчивите навици“, казва Лайман.
Вторият недостатък е по-скоро свързан с това, което ядете. „Ако ядете едни и същи ястия всеки ден, с малко или никакви вариации, може да не запълвате хранителните дефицити“, добавя Лайман. В този случай, редуването само на няколко съставки седмично може да помогне за запълване на тези дефицити, без да се жертват ползите и простотата на вашата рутина за закуска".