Ген. Наско: НСС знаеше за трима корумпирани министри

Политика
19:49 - 28 Февруари 2020
4275
Ген. Наско: НСС знаеше за трима корумпирани министри

"Докладът на Националната служба за сигурност (НСС) съдържаше факти за корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри".

Това обяви в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ и бивш началник на службата по повод полемиката около твърденията на Стив Ханке за куфарче с данни за корупция при управлението на Иван Костов, които прокуратурата проверява.

„Не бих могъл да си позволя повече да кажа, мога да кажа, че имаше данни за трима министри и ние не сме събирали конкретна информация, а наблюдавайки действията на лица от агентурната мрежа на руските разузнавателни служби в България, сме установили определени факти, свързани с корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри.

Тези трима министри бяха освободени. Дали това е било основна причина да бъде взето това кадрово решение, аз не мога да кажа, но тогава бяха освободени 10 министри“, добави Атанасов, след като преди дни Петър Стоянов призна, че един от тях е бил Богомил Бонев, който тогава оглавяваше МВР.

По думите му по една част от тази информация е имало водени досъдебни производства.

„В последствие дали на базата на това, което съдържаше докладът, или са събирани допълнителни доказателства, това се случи вече, когато аз не бях на служба, не мога да коментирам“, каза още той.

И обясни, че докладите са били два, изготвени независимо един от друг.

„През септември 99-та година министър-председателят Иван Костов, съгласувано с президента Петър Стоянов и с председателя на НС Йордан Соколов, разпореди да бъдат изготвени два доклада.

Единият доклад на оглавяваната от мен служба – НСС, другият доклад – на НСБОП, оглавявана тогава от ген. Кирил Радев. Вътре в тях имаше различна информация, разбира се с оглед на предмета на дейност на двете служби. Напоследък чета за доклад 226, който се приписва на службата за сигурност, в който имало информация за 226 корумпирани лица. Тук има смесване.

В доклада на НСБОП имаше посочени 226 преписки по различни текстове от Наказателния кодекс. В нашата служба нямаше такива 226 преписки или 226 лица“, уточни бившият шеф на контраразузнаването.