Генчовска реже 90 руснаци от посолството на Митрофанова?

Външно е отворило процедура за реципрочност на дипломатическото присъствие

Политика
10:37 - 21 Май 2022
9952
Генчовска реже 90 руснаци от посолството на Митрофанова?

Вече е инициирана междуведомствена работна група, която трябва да даде становище на Министерския съвет така, че дипломатическата мисия на Русия у нас да бъде съкратена с три четвърти, съобщи външният министър Теодора Генчовска, като разкри, че е отворен член от Виенската конвенция. Според него има възможност не за отзоваване на руските дипломати, а се ползва реципрочност на дипломатическото присъствие. 

В момента българската мисия в Москва се състои от под 10 души, а руската у нас - от над 100. Това значи, че над 90 дипломати - включително консули и аташета, ще трябва да се върнат обратно в родината си. 

Нашият посланик Атанас Кръстин остава в Москва. "С големия усилия, но се справят колегите", каза Генчовска пред Дарик радио. 

България наистина в последните месеци показва доста активност по отношение на диалога и с РСМ, и по отношение на енергийната независимост от Русия, отбеляза тя.

"Какво значи България да се извини на Русия?!", пита Генчовска. По думите й трябва да се замислил дали европейската солидарност е постоянна. "Всяка страна в крайна сметка отстоява националните си интереси и иска помощ от ЕС, за да ги зашити. Такава е позицията ни и по отношение на Скопие. Вярвам, че всички ще ни защитят", уверена е външната министърка. 

Тя е съгласна с думите на премиера Кирил Петков, че Москва ползва газа като оръжие и даде висока оценка за работата на енергийния министър Александър Николов. 

Генчовска даде да се разбере, че България дава своето "за" ратифицирането на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Още на 7 юни тя прогнозира, че София може да е парафирала документите. 

И коментира, че се очаква разбирателство след преговорите между Хелзинки, Стокхолм и Анкара. 

Попитана дали някой й диктува външната политика, министър Генчовска отсече категорично "не". "Тази година станахме пълнолетни в НАТО. Еуфорията беше голяма, но след това темпото сякаш се загуби. Нямаше проактивна комуникационна стратегия на национално ниво", смята Генчовска. По думите й, през годините България не се е грижила достатъчно за мястото си в евроатлантическото семейство, а е наблегнала предимно на евроинтеграцията си.