Генерал Сирски: Готови сме да изхвърлим руснаците от Бахмут

Украйна
12:04 - 20 Юли 2023
2510
Генерал Сирски: Готови сме да изхвърлим руснаците от Бахмут

Създали сме всички предпоставки да си върнем Бахмут с десетки пъти по-малки загуби. Това каза генерал Олександър Сирски по повод обстановката в украинския град и околностите му.

"В момента са създадени всички условия да си върнем града, но с десетки пъти по-малко загуби. Защото като цяло разположението на руските войски в момента прилича на обтегнат лък, който е съсредоточен в Бахмут. И те са полуобкръжени. Просто не можем да не се възползваме", заяви той в интервю за БиБиСи нюз.

Той нарече "голяма грешка" това, че наемниците на ЧВК "Вагнер", понасяйки огромни загуби, напълно влязоха вътре в Бахмут. За тази си стратегия частната армия на Евгений Пригожин плати на практика със загубата на своята боеспособност.

Сирски опроверга твърденията, идващи конкретно от западни съюзници, че Бахмут няма стратегическо значение. 

„На първо място, Бахмут е центърът на основните направления и пътища. Например, пътят от Дебалцево, от Северск, от Горловка, Константиновка и Славянск - всичките минават през Бахмут. Тоест, в Бахмут се събират всички тези пътища. Руските войски могат да напреднат оттук най-малко в три оперативни направления“, каза той. Освен това Сирски обърна внимание на особеностите на ландшафта в района на Бахмут. Височините около града позволяват да се контролира значителна територия, така че Бахмут се превръща в определен плацдарм за по-нататъшни настъпателни операции. "Буквално на три километра след Бахмут започва следващият град Часов Яр. И за нас е много важно да спрем врага в Бахмут, който се намира в низината долу", добави Сирски.