Георги Господинов: Благодаря ви, вие сте убежище за смисъл

Писателят раздава автографи близо 4 часа на Панаира на книгата

Култура
14:09 - 01 Юни 2023
1841
Георги Господинов: Благодаря ви, вие сте убежище за смисъл

Георги Господинов благодари емоционално на хилядите читатели, които във вчерашния ден дойдоха на Панаира на книгата пред НДК и чакаха на дълга опашка, дори и в дъжда, за да си вземат автограф върху неговия роман "Времеубежище". Авторът и спечели международната литературна награда "Букър" преди дни с тази книга.

"Благодаря ви, че бяхте с мен не само сега, а през всички тези трийсетина години. И валя дъжд, и спря, и минаха няколко часа, а тези хора бяха там, с децата си, с приятели, някои се запознали на опашката и стояли под един чадър, всички развълнувани, всеки с книга. Дойдоха от полицията да видят какво става и на единият му се обадиха - опашката е стигнала до Фритьоф Нансен, през Патриарх Евтимий. Вие сте убежище за смисъл, благодаря ви! И за нещо ново и светло тук", написа Господинов във фейсбук.


"Георги, това отдавна не е просто опашка за книга, а за допир до нормалност и доброта. Символизираш и двете. Поздравления!", написа под поста му писателят Захари Карабашлиев, който е и директор на издателство "Сиела".

"Точно така се усещаше! Благодаря ти", отговори му Господинов.

Както Lupa.bg първо съобщи, дълга опашка от желаещи да поздравят писателя Георги Господинов и да си вземат автограф от него се изви на Панаира на книгата в парка пред НДК в късния следобед в сряда. Далеч преди обявения за среща час в 18, много читатели се наредиха до щанда на издателя на Господинов - "Жанет 45" в очакване първи да получат параф върху наградения роман. Писателят също подрани значително и бе посрещнат с аплодисменти.

Опашката започваше от средата на градинката пред НДК и продължаваше до ъгъла на бул. “Витоша” и ”Патриарх Евтимий”. В средата на миналата седмица, след като авторът спечели отличието, романът се изкупи за часове от книжарниците и във вторник излезе от печат ново издание на "Времеубежище".

Читатели от всякакви възрасти чакаха на дългата опашка, за да се здрависат с писателя и да си направят селфи, не само да получат автограф.

Снимки: Марина Чертова