Георги Господинов номиниран официално за Нобелова награда

Новини
14:35 - 25 Май 2022
3072
Георги Господинов номиниран официално за Нобелова награда

Най-известният съвременен български писател Георги Господинов е номиниран официално за Нобелова награда от българския клон на „П.Е.Н. център“. Това потвърди пред медиите секретаря на авторитетната лтитературна организация Анжела Димчева, която също е писател и автор в Петьо-Блъсковия „Труд“.

По думите ѝ, решението било взето единодушно от членовете на „П.Е.Н. център България“ през януари 2022 г. Организацията е написал мотивите за номинацията и я е изпратила още същия месец в Шведския нобелов комитет. Номинацията е била подписана от председателката на П.Е.Н центъра Здравка Евтимова.

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън България роден писател. Романът му „Времеубежище“ получи най-голямата италианска награда „Премио Стрега Еуропео“, номиниран е за друга италианска премия - „Грегор фон Рецори“. Книгата беше обявена за роман на годината през 2021 г. от фондация „13 века България“, спечели голямата награда за литература на Атина. В момента на пазара е нов сборник с разкази от писателя.

Георги Господинов е превеждан на повече от 20 езика по света. Той е носител на куп международни награди през годините и е лицето на българската литература днес по признанието на академичната критика не само у нас. Неслучайно Господинов бе включен в официалната правителствена делегация, която посети Ватикана в навечерието на 24 май.

Още през 2019 г. се заговори, че Господинов може да бъде удостоен съвсем скоро с Нобеловата награда за литература, след като спечели една от най-престижните европейски - приза „Ангелус“ за „Физика на тъгата“. „Ангелус“ отваря пътя към Нобел!“, каза по повод награждаването на българина е полската писателка Олга Токарчук, носителка и на двете отличия.