Георги Кадиев пред Lupa.bg: Нинова да каже защо не се събрахме всички леви

Коментар
22:10 - 11 Юли 2021
10439
Георги Кадиев пред Lupa.bg: Нинова да каже защо не се събрахме всички леви

Само Корнелия Нинова може да каже защо не успяхме да обединим всички леви формации. Безспорно е, че има отлив от гласове заради коалиции като тази на Жан Виденов и русофилите. Така водачът на листата на БСП в Стара Загора Георги Кадиев коментира пред Lupa.bg поредната изборна загуба на левицата, въпреки обединението, в което той участва заедно с АБВ и други леви партии и движения. Той смята, че е направил силна кампания в града под липите, но призна, че хората все още не разпознавали тази коалиция като алтернатива. 

На въпроса дали в този му вид обединението е успяло да си свърши работата, Кадиев отговори, че то е било нужно, но не с цел математическо, механическо обединение на гласове. "Факт е, че БСП е мастодонтът в коалицията. Сигналът беше важен - че няма да има разединение", добави той. 

Но според него трябва да се направи истинска коалиция, в която всички са равноправни, участват във взимането на решения, а не се държат като присъдружни партии. 

По думите му по-важно от всичко друго е избирателите да повярват на лицата. Защото, коментира той, хората са спрели да вярват на програми. "Да, четат ги, но какъв е смисълът от тях, ако нямат доверие на лицата", разсъждава бившият депутат.  Все пак той очаква по-различни финални резултати, тъй като според него социологическите агенции са купени, а гласоподавателите не били искрени при екзит половете. 

"Не ме питайте за Корнелия Нинова. Дали и какво БСП трябва да промени също", отсече той. Но по думите му коалицията нямало как да е стабилна, защото е създадена само за тези избори. Безспорен бил само фактът, че трябва още електорална маса, още партии и движения да се обединят с тази левица. "Нямаме друг избор", добави той. 

В заключение обаче заяви, че лично той с Изправи се! Мутри вън! не би се коалирал. "Смятам, че там има хора и партии, които просто не са леви", каза още Георги Кадиев.