Георги Кадиев: Вървим упорито към трети парламентарни избори

Актуални новини
11:30 - 19 Август 2021
4740
Георги Кадиев: Вървим упорито към трети парламентарни избори

Депутатът от БСП Георги Кадиев разкри, че след неформални разговори с представителите на ИТН в парламента, политическите сили упорито вървят към втори предсрочни парламентарни избори и трети за годината.

"След разговори с ИТН тази сутрин и въпреки говоренето на ДПС за избори през април, не виждам изход.
Ние+ДБ+ИБГНИ сме малко, с ГЕРБ и ДПС не искаме, с трикове от типа напускане на залата и игра с кворума би било откровена измама", уточни социалистът. И констатира: "Жалко" за изпуснатия шанс за съставяне на редовно правителство. 

Според него всичко се свежда до его, което е на път да победи разума. А прогнозата му е, че 46-ото Народно събрание ще продължи да съществува до около 15 септември, след което президентът ще бъде принуден да насрочи нови избори през ноември - вероятно след вота за държавен глава.

"Единственият смислен изход е ИТН да се върнат на масата за преговори", убеден е Кадиев. Но вчера Слави Трифонов, а днес и заместникът му Тошко Йорданов категорично обявиха, че по волята на парламентарните сили, останалите 5 по банките ще трябва да мислят правителство с третия проучвателен мандат на Радев. 

Освен това Кадиев обясни, че е погрешен ход, в случай, че президентът го връчи на БСП, те да го бавят с тактическата задача Радев да влезе в конституционната забрана да не разпуска НС до 3 месеца от края на неговия собствен мандат (той изтича през януари 2022 г. - б.р.), и така да се избегнат избори за нов парламент.

Снимка: Агнес Методиева