Георги Киряков пред Lupa.bg: 2021 г. ще е много по-хаотична, отколкото си представяме

Актуални новини
16:10 - 30 Декември 2020
6195
Георги Киряков пред Lupa.bg: 2021 г. ще е много по-хаотична, отколкото си представяме

-Г-н Киряков, вчера стана ясно, че Отровното трио и Мая Манолова тръгват заедно на избори. Това ли са новите месии?

-Историята на Мая Манолова я познаваме много добре – от БСП през омбудсман и след това водещ опозиционер на управлението. За Триото – това, което се случва, не е толкова впечатляващо. Те, макар и по-прикрито, доста я подкрепиха по време на предизборната кампания за кмет на София.

-Но бяха водещи лица по време на протеста.

-Но те си остават трио – около тях няма никой. И това ни дава да разберем, че единствената им цел е тяхната лична реализация. Те зад себе си нямат нито проект, нито активни последователи. Даже и хората от протеста едва ли са толкова впечатлени от това, което правят.

Преди доста време казах, че единствената им цел е места в листите – и това се случи. Никакви месии не могат да бъдат.

Единственото, което направиха по време на протеста, е да канализират недоволството и да го концентрират в Мая Манолова от една страна и в себе си от друга. Третата цел, която постигнаха, е да разбият напълно гражданската енергия, която не искаше такъв тип концентрация на протестна енергия.

-Ние сме в навечерието на Нова година – каква ще е 2021 г. от политическа гледна точка – по-стабилна от 2020 г. или още по-хаотична и неясна?

-Гледайки действията на управляващите през цялата година, мисля, че ще е много по-хаотична, отколкото можем да си представим в момента. Мисля, че ще продължи неспособността на управляващите да се справят с последиците от пандемията. Мисля, че ще продължи това разкарване на ваксини с камиони за кренвирши  - това е символика.

Ще дам и друг пример – Данаил Кирилов пише конституция. Това е същото, като разкарване на ваксини с бусове за колбаси.

Ред примери от годината ни дадоха ясно да разберем, че това правителство ще продължи да иска да управлява по най-аматьорския начин.

-Според ваши колеги обаче правителството е успяло да се стабилизира и да овладее ситуацията?

-О, правителството успя да се стабилизира, но въпросът е на каква цена! С какви кредити, с какви бюджетни средства и за колко години ще се изплаща това нещо… Ето, днес поредни 125 милиона за ваксини – сякаш не се дадоха няколко милиарда досега за какво ли не, свързано с пандемията! С никаква отчетност на тези пари! Ето това е цената на тази стабилност, за която говорят колегите ми.

-Бойко Борисов ще остане ли в политиката според вас и през 2021 г.?

-Неизбежно ще иска да бъде основен фактор в българската политика, неизбежно ще се оглежда и за президентския пост. Тук много зависи президентът къде и как ще се огледа и какво иска да прави самият той. Но

в момента, в който Борисов надуши слабост и опразване на ниша в президентството, той мигновено ще се насочи натам.

-Президентът обяви, че няма да прави партия.

-Да, може и да не прави партия, но това не значи, че Борисов няма да души около този пост. И не иска да снеме тоя огромна отговорност от плещите си сега. Въпросът за него е дали, ако се яви срещу Радев, ще може да победи – защото иска сигурна победа, или просто да не се явява срещу Радев и да чака друг свой момент. Ако Радев реши да се явява за втори мандат, защото още не е казал. От тая гледна точка Борисов в момента прави всякакви сметки и души около всички възможности, които могат да го задържат на власт.

В никакъв случай не може да се говори за ситуация, в която Борисов слиза от политическата сцена и казва – аз съм дотук, нека друг да поеме нещата. Не. Това няма как да се случи.

Това означава нов хаос в управлението, защото всичко ще е фокусирано върху неговите лични намерения и цели за политик.

-Харалан Александров днес каза – „разминахме се с революцията и това е добра новина”. Така ли е наистина – по какъв път щяхме да поемем, ако революцията през лятото беше успяла?

-Аз ще дам контра отговор –

България и българите винаги са се разминавали с революцията. България никога не е осъществявала никаква революция самостоятелно.

Много добре знаем подвизите на Ботев и Левски и желанието на тези наши видни представители на българския род за революция от страна на народа докъде са стигали… Така че Харалан Александров не просто не казва нищо ново – той не казва нищо. Няма да стане. Българите не са германци, не са руснаци. Ето това е контра отговорът ми.