Георги Киряков пред Lupa.bg: Кабинет пак няма да има, идват нови избори през март

Коментар
15:42 - 12 Ноември 2021
10043
Георги Киряков пред Lupa.bg: Кабинет пак няма да има, идват нови избори през март

-Борисов няма намерение да прави каквато и да е коалиция 

-ДБ изостави йезуитски Лозан Панов сам да се оправя 

-ИТН изобщо не е сигурен партньор и ще играе изключително деструктивна роля

И след тези избори най-вероятно няма да има редовен кабинет и вероятно ни очакват нови избори през март. Парламентарната математика не дава изглед за съставяне на правителство. БСП отново ще е ключова сила за съставяне на управление. Няма да има преходен редовен кабинет за толкова кратко време, а и кой ще си заложи главата за такъв кабинет, за нищо и да обере целия негатив?! Въпросната теза сподели пред lupa.bg политологът Георги Киряков два дни преди изборите.

Виждаме реакциите на отделните политически сили и възможното  разпределение на мандатите. Социолозите казват това, което аз казвах в началото на кампанията - че няма парламентарна математика, която да дава картина за съставяне на правителство и продължава да е така. Нито ГЕРБ-ДПС ще имат повече от 121 депутати, нито самата Корнелия Нинова ще се пречупи да подкрепи кабинет на ГЕРБ, нито пък от другата страна ако БСП получат мандат за правителство, ГЕРБ би ги подкрепил.”, изброи анти-вариантите Киряков.

Въпросът е коя партия ще си позволи с левия мандат да се състави правителство, което да поеме такъв огромен риск в това сложно време и да поеме такава огромна политическа отговорност. Така ще се самозатрият, категоричен е политологът.

Според него, т.нар. партии на промяната - ПП, ИТН и ДБ, също няма как да съставят правителство.

„БСП ще е ключовата партия за съставяне на кабинет. Само че тук вече въпросът е с чий мандат ще е и кой ще е втора политическа сила. Ако БСП е втора, много малко вероятно е да се състави кабинет на тези партии при условията на Корнелия Нинова и БСП. Например президентът Радев дава мандат на ПП. Те обаче са  отказали на БСП като втора политическа сила да съставят кабинет. И как БСП ще иска тогава да ги подкрепи?”, попита политологът.

Той предвижда, че ИТН изобщо няма да са конструктивна партия и този път. Напротив - ще изиграят ролята на абсолютно деструктивния фактор при съставяне на кабинет.

„Всеки си казва - те са сигурни участници при съставяне на кабинет на промяната. Не, не са сигурни, както не бяха и при предишните избори. И сега ще е същото. Нещо повече - с по-малко народни представители ще бъдат и по-радикализирани. Те вече дадоха няколко такива заявки, че нямат намерение толкова лесно да дадат мандатите си за съставяне на управление. А ИБГНИ изобщо може да не влязат.”, поясни Киряков.

Политологът предупреди, че евентуално на мястото на ИБГНИ ще влезе „Възраждане”, но тя ще бъде абсолютно деструктивна към всички възможни конфигурации.

Според политолога, „Продължаваме промяната” няма никакъв шанс да бъдат първа политическа сила, въпреки заявките си.

Не се съмнявам, че ще използват този тип риторика, макар че нямат никаква вероятност да са първа политическа сила. Достигнаха си тавана на възможностите, като единствено съумяха да постигнат преразпределение сред партиите на промяната, нищо друго. Най-малкото не успяха да вдигнат никаква електорална вълна. Трябваше да привлекат много повече гласоподаватели, ако имат такива амбиции. А те нищо повече от това, което се отлива от ИТН и ДБ не успяха да спечелят.”, категоричен е експертът.

ГЕРБ няма да направи правителство, дори като първа политическа сила.

„Ако вярваме на думите на Бойко Борисов, че ще бъде независим и равноотдалечен, няма как да направи кабинет с ДПС и евентуално БСП с премиер Корнелия Нинова. Това е невъзможен вариант. Съмнявам се самата тя да се съгласи на такъв тип коалиция. Това е игра, която Бойко играе преди избори, за да покаже как той е готов на всякакви компромиси, докато неговите опоненти не са готови за никакви. Но той няма намерение да създава каквато и да е коалиция.”, отсъди политологът.

На въпрос дали спечелилият втора позиция на изборите - най-вероятно ПП на Кирил Петков, ще успее да състави правителство, Киряков отговори:

„Още не е сигурно, много зависи от избирателната активност и от активността на възрастните които са основен генератор за БСП. Всички се опитват да внушат, че най-пострадали от машинното гласуване ще са възрастните хора, т.е. те ще са най-малко готови да излязат да гласуват с машини.”

Според него, ковид-епидемията няма да стресне избирателите, още повече, че пикът отмина и до неделя нещата ще се успокоят.

Той даде пример с изборите през април, когато имаше пик на заразата по време на вота, но това не повлия нито на възрастните гласоподаватели, нито на който и да е. Хората гласуваха на нормалните нива.

По скандалния казус с кандидат-президента на десницата Лозан Панов и разрива му с ДБ, политологът заяви, че всъщност отговорни са от партията на Христо Иванов:

„Лозан Панов постъпи честно и последователно. ДБ го изоставиха още почти в началото на изборната кампания. Аз наблюдавах, че където е Лозан Панов, дори да има представители на ДБ, те не са с него. Не видях нито една снимка на Лозан Панов с Христо Иванов, не видях нито една снимка с Атанас Атанасов, нито една на други лидери на партии с него, нито на Зелени, нито на който и да е…”

Киряков дори е учуден защо изобщо бе кандидатиран Панов, нито този първоначален ентусиазъм у десните, че това е страхотен кандидат.

„Изведнъж в началото на кампанията напълно го изоставиха. Реакцията му няма как да не е такава. Да не говорим, че в края на кампанията дори си позволяват да агитират повече за Румен Радев, макар и тихомълком, отколкото за Лозан Панов. Нормално е той да ги пита защо реагират спрямо него - той ли, или Радев е техният кандидат и защо са го подлъгали изобщо да се кандидатира.”, заключи Киряков.

Въпросите, които той зададе преди изборния ден остават, с което си навлече гнева на сините талибани, които познаваме от години и винаги така реагират, допълни той.   

Според него, Панов не е загубил гласове с изявленията си, защото бездруго е нямало да ги спечели. „Десните видяха, че това не е печелившата за тях кандидатура и съвсем йезуитски го изоставиха да се оправя сам, което не е правилно от тяхна страна.”, категоричен е политологът.