Георги Киряков пред Lupa.bg: Слави се вижда като премиер, не като президент

Коментар
12:10 - 07 Юни 2021
8299
Георги Киряков пред Lupa.bg: Слави се вижда като премиер, не като президент

-Г-н Киряков, днес Слави Трифонов каза следното: "Аз няма да се кандидатирам за следващия парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето." За какво намеква той – за премиер, за президент?

-Тази заявка ми звучи по-скоро като за премиер – ако "Има такъв народ" е първа политическа сила. Това е „контролът”, който ще осъществява. То няма как да осъществява контрол над парламентарна група – такъв тип контрол е напълно неконституционен. Ако не е председател на парламентарна група, няма как да осъществява контрол. Все пак говорим за свободна воля, за свободен мандат... И освен това мандатът се дава от гласоподавателите, а не от председателя на партията.

-Социолозите вече твърдо дават първо място на "Има такъв народ".

-Това се знаеше отдавна, не е нещо ново.

-Т.е., закономерно е да смятаме, че Слави Трифонов може да стане премиер?

-Закономерно е, разбира се. Първата политическа сила, ако успее да изпълни мандата, даден й от президента, посочва министър-председател. Това е повече от очевидно. И според мен това е заявката, която дава Слави – за президент не. 

-Но има нещо друго: Слави Трифонов не ходеше в парламента по здравословни причини – как ще бъде премиер, ако не е здрав?

-Същото се отнася и до поста президент. Ако има проблеми със здравето, за какво да се кандидатира за президент? Същият въпрос трябва да се зададе.

Но, ако му се вменява отговорност като първа политическа сила, той трябва да поеме тази отговорност. Този път вече наистина – не както на предишните избори.

-А ако все пак Трифонов излезе на президентската писта, има ли шансове срещу Румен Радев?

-Само ще направи битката за президент много по-трудна. Ще създаде шум в системата.

И е възможно, както стана с Първанов навремето - при битката между Богомил Бонев и Петър Стоянов, някой трети да изникне от нищото като заек от шапка. 

-Между другото, вчера Георги Първанов по повод Румен Раев каза следното: „Само Кубрат Пулев е неговият опонент и не е за подценяване, тъй като е добър оратор”. Как ще коментирате тази оценка?

-Политически измислици. Това не мога да го характеризирам по друг начин, освен като политическо късогледство.