Георги Лозанов: Фалшивата новина за смъртта на млад човек е тероризъм!

Фейсбук и социалните мрежи скоро ще умрат, смята бившият шеф на СЕМ

Новини
08:51 - 11 Май 2019
3211
Георги Лозанов: Фалшивата новина за смъртта на млад човек е тероризъм!

Измислените вести и всичко, свързано с тях, трябва в много по-голяма степен да влязат в правосъдието, заявява  в интервю за в. „24 часа“ медийният експерт Георги Лозанов.

Бившият шеф на СЕМ нарече фалшивата новина за смъртта на сина на предприемача Йордан Динев – Иван чист интернет тероризъм.  Лозанов смекчи определението си, като вмъкна, че медията, пуснала новината не носи отговорност, защото я е  генерирала, а „защото не е била достатъчно бдителна“. 

В петък сутринта всички изтръпнаха, след като „Фламан“ съобщи, че синът 20-годишният Иван е загинал на магистрала „Тракия“, летейки с 230 км. в час с новото си „Ауди“, подарък от баща му. Малко по-късно стана ясно, че подобно нещо няма и, за щастие, момчето си е живо и здраво. „Това е злосторство, престъпление, както може да хванеш някого на улицата и да го пребиеш. Това е форма на изключителна агресия, която върви обаче не през физическо действие, а през медията. Макар че спокойно може да има физически последици. За близките и за хората, които прочетат такава фалшива новина, тя може да има фатални последици.“

Лозанов отчете тенденциите на съвремието и обясни, че всяко ново поколение си търси нови комуникативни платформи и среди. Той обаче е убеден, че Фейсбук и социалните мрежи няма да оцелеят дълго. „Там е като в средновековен карнавал - ти си с маска и вече не си ти“, каза Лозанов.

Но е категоричен – за да няма рестрикции за журналистите, те не трябва да допускат фалшиви новини. Това е тяхната защита.