Георги Панайотов: Украинският народ не може да бъде сложен под ботуш

Русия е решила да направи войната по-кървава, Киев и неговите жители ще бъдат унищожени, ако руснаците си използват оръжието, заяви бившият министър

Новини
12:25 - 01 Март 2022
2515
Георги Панайотов: Украинският народ не може да бъде сложен под ботуш

Киев и неговите жители ще бъдат унищожени, ако руснаците си използват оръжието от 64-километровият военен конвой, който е на 5000 метра от столицата на Украйна. Това каза бившият министър на отбраната Георги Панайотов.

„Руските ръководители са взели решение да направят войната по-кървава. Снощи в Харков е обстрелван жилищен район. Жертвите ще стават все повече. Човешкото страдание ще е неизмеримо“, подчерта той.

„Целта на Путин не е свалена от неговия дневен ред. Той иска сваляне на законното правителство на Украйна“, коментира военният експерт от Поморие.

Не знам какви са тактиките и стратегиите на руските командващи, но целта е да се свали правителството и то вече без оглед на това дали ще има жертви сред цивилното население или не, добави той.

На въпроса дали Владимир Путин е военен престъпник, Панайотов отговори, че не е военен съд, но имало данни, които ако се проверят и излязат верни, може да бъде обявен за такъв.

„Имаме от едната страна една руска армия, която превъзхожда по численост и въоръжение украинската. Това са фактите. От друга страна обаче имаме 40-милионна Украйна, която като един застава да защити родната си земя. Тези хора категорично не могат да бъдат купени, да бъдат спечелени техните умове и сърца“, добави той в „Здравей, България!“.

„Вчера гледах кадри как цивилни хора спират танкова колона. Застават пред нея и тя не може да мине. Това са хора, които са решени да не отстъпят, освен, ако не бъдат унищожени физически“, подчерта бившият министър.

„Това, което прави в момента руският президент, е да извършва ядрен шантаж. Това е психологическа война. Подобно нещо той предприе, като разпространи новината, че изпраща чеченски войници в Украйна, т.е. да всее ужас и страх както сред населението на съседната страна, така и на Европа. Не за първи път се прави такъв шантаж“, добави той.

„Има една снимка на руска балистична ракета по време на парад на Червения площад и на нея пише „След нас има само тишина“, т.е. като падне, всичко става на пепел. Целта е да се наблегне на това колко е велика Русия, но както държавното ръководство, така и народа знаят, че не само страната им има ядрено оръжие“, подчерта помориецът.

Върху балистичните ракети на другите държави не пише, че след тях започва карнавала, добави той.