Георги Рачев: Жега с 40 градуса в четвъртък и петък

Температурите няма да са рекордни, заяви професорът

Новини
08:00 - 11 Юли 2023
1419
Георги Рачев: Жега с 40 градуса в четвъртък и петък

В сряда и четвъртък у нас може да има оранжев код, а в петък - червен. На 3 юли пък сме изживели най-топлия ден, а миналата седмица е била най-горещата откакто се правят метеореологични замервания в света. Това каза пред Би Ти Ви климатологът проф. Георги Рачев.

Ел Ниньо ще се развива през следващите години и ще набира сили и се очаква под негово въздействие най-топлата година да е 2025 г. и да победи 2016 г.

В четвъртък и петък температурите ще са около 40 км, но няма да се феноменални. На 5 юли в Пловдив преди години са измерени 45 градуса. Хладен въздух ще проникне в петък вечер. Паленето на огън и стърнища е равносилно на пожар. Това са безумци, каза още проф. Рачев. Той посъветва възрастните да си останат вкъщи между 13 и 17 часа.

Слънцето е много, много силно и ще предизвика проблеми. Трябва да се пие и вода, каза още той. Хората да носят и шапка и вода, посъветва още Рачев.

Жегата ще продължи поне до 25 юли, а после следват и горещниците.

Да уцелиш абсолютните максимални температури за деня е да хвърляш боб и да спиш на бучки захар, трябват ти други умения- кристална топка, която да гледаш и колкото повече се приближаваш към деня, толкова повече прогнозата ще става по-точна, каза още той.