Георги Свиленски: Трети мандат е почти невъзможен

БСП не е поставяла условия за министри в нов кабинет, нито за министър-председател, увери социалистът

Политика
09:48 - 28 Юни 2022
1668
Георги Свиленски: Трети мандат е почти невъзможен

БСП не е поставяла условия за министри в нов кабинет, нито за министър-председател“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Георги Свиленски от БСП.

По думите му определянето на премиера е право на мандатоносителя.

"Връчването на трети мандат е право на президента. Ако това се случи, ще се съберем и ще решим какво ще правим с него, тъй като ситуацията тогава ще е коренно различна от тази, която е в момента", коментира Георги Свиленски. Според него обаче обикновено третият мандат е почти невъзможен.

"Той ще е с цената на много компромиси, така че по-скоро да се концентрираме върху първия мандат и възможността отговорни народни представители да подкрепят правителство, предложено от "Продължаваме промяната", каза Свиленски. Той не отговори конкретно на въпроса ще подкрепи ли БСП Кирил Петков отново за премиер.

Относно отказа на партията да отиде на консултации при президента Румен Радев вчера с мотива, че се обсъжда актуализацията на бюджета: „За нас приоритет са българските граждани и бюджета. Няма нищо спешно“.

Той повтори тезата на БСП, че прекратяването на отношенията с „Газпром“ е грешка. Нека да гледаме какво правят Германия, Франция. Значи те могат да ползват руски газ, а ние не можем, коментира социалистът.