Георги Тенев води по стъпките на Николай Лилиев

Възстановяват паметната плоча на видния поет и драматург до дома му в "Лозенец"

У нас
22:00 - 02 Октомври 2020
5443
Георги Тенев води по стъпките на Николай Лилиев

Писателят, драматург и тв водещ Георги Тенев повежда изкушените от литературата по един интересен софийски маршрут, свързан с една от най-значимите фигури в българската литература – поетът и драматург Николай Лилиев. Инициативата е част от т.нар. Литературни маршрути, по време на които родни творци повеждат хората по стъпките на изявени наши писатели от близкото минало. На 3 октомври, събота, от 11 ч. с начална точка Народен театър „Иван Вазов“ ще се проведе последният Литературен маршрут за този сезон.

В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Лилиев – от Народния театър „Иван Вазов“, където работи като драматург повече от 30 години, до улицата в кв. „Лозенец“, която днес носи неговото име. Любопитна подробност е, че Лилиев е роднина на Георги Тенев. Племенница на Николай Лилиев е майката на Тенев - Божанка Константинова, доцент по детска литература в СУ ”Св. Климент Охридски”, дъщеря е на литературния критик Георги Константинов и сестра на ексминистърката на културата проф. Елка Константинова.

Георги Тенев разказва за своя именит роднина, водейки изкушените от литературата по стъпките на Лилиев

За литературния маршрут Георги Тенев казва: „Аз не съм литературен историк. Аз съм разказвач. В случая, имам история, която не е измислена, а чута. Ще ви разкажа за това, което съм слушал още като дете – за Лилиев като герой на семейни спомени. Ще ви покажа снимки и страници, които съхраняват образи и думи от онова време и от още по-ранно на моето време. Ще опитам да убедя и майка ми да се включи в нашето приключение и да сподели неща за един човек, когото тя ревниво пази в паметта си.

Шарж на големия драматург от карикатуриста Александър Добринов

Също както години наред е запазила оригиналите на преписаните от ръката на Лилиев негови стихове. Тя дори предпочита по-рядко да говори за него, защото усеща колко все по-далеч е духът на поета-символист от „новия дух“ на времето. В смесица между скромност и мъдро колебание, Лилиев е считал времето на своя лирически свят за отминало, заедно с неговото поколение, като част от вълнения и настроения, угасени от войната и огромните трансформации, заменено с нещо ново, което вълнува повече „младите сърца“.

Разходката се различава от останалите турове по това, че ще прелее в по-мащабно честване на творчеството и живота на Николай Лилиев. В края на маршрута публиката ще стигне до дома на Лилиев, където ще бъде поставена паметна плоча. Събитието е насрочено за 13 часа.

Оригинален ръкопис на Лилиев

„В дома си в "Лозенец" Лилиев е събирал Владимир Димитров-Майстора и Панчо Владигеров, писатели и актьори, поети и художници. Децата от квартала били сред най-големите му почитатели и чести посетители в дома му. Това място на ул. „Николай Лилиев“ 11 трябва да се знае“, казва Весела Чернева, инициатор на повторното поставяне на паметната плоча на дома на Лилиев в София. Непосредствено до дома му ще бъде направена импровизирана сцена, на която ще има четения на стихове от Лилиев, драматизации по негови преводи, разкази и спомени за него. Ще бъдат показани оригинали от негови писма и други документи.

Поетът и преводач Владимир Левчев, който също така живее на ул. „Николай Лилиев“, ще прочете свое есе за Николай Лилиев. Актрисата и журналист Искра Ангелова ще прочете свои любими стихове, накрая ще се присъедини и дуото на кларнетистите Венелин Пиперов и Явор Гайдов. Всички гости ще бъдат почерпени с любимото разтворимо кафе на Лилиев.