ГЕРБ и ПП отново се счепкаха, няма да си партнират

Политика
17:59 - 28 Август 2022
2295
ГЕРБ и ПП отново се счепкаха, няма да си партнират

В свои изявление двете конкуриращи се за първото място на предстоящите парламентарните избори партии - ГЕРБ и "Продължаване Промяната", потвърдиха, че нямат намерение да правят следизборна управленска коалиция. Поне засега. Аргументът на ГЕРБ е, че не може, защото не искали лидера им да е в затвора, а на ПП - че това би била безпринципна коалиция.

Нямаме никакво съмнение, че ще спечелим изборите, въпросът е да можем да имаме редовно управление след предсрочния парламентарен вот, заяви пред журналисти Тома Биков при регистрацията на листата на коалицията ГЕРБ-СДС за 24 МИР - София за предстоящия вот на 2 октомври, където той бе определен за водач, предаде БТА.

Колкото повече депутати има ГЕРБ в Народното събрание, толкова по-вероятно е да имаме редовно правителство. И колкото по-малко депутати имат "Продължаваме Промяната" (ПП), толкова по-вероятно е да имаме редовно правителство.

На въпрос не смятат ли ПП за естествен коалиционен партньор, Биков каза: "Не знам доколко са естествен партньор, при положение че техният основен приоритет е да вкарат Бойко Борисов в затвора". И добави, че приоритетът на ГЕРБ е извеждането на България от кризата. Затова и от коалицията ГЕРБ-СДС идните дни ще представят своята антикризисна програма.

По-рано съпредседателят на ПП Кирил Петков каза пред журналисти в Раднево, че "няма да направим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали ни се обаждат от САЩ или от някъде другаде". "Този тип компромиси няма да бъдат направени". На въпрос обаждат ли му се от САЩ, той каза, че никой отникъде не му се обажда, защото всички знаят, че ПП защитава българския интерес и никой не може да повлияе на партията.

Тома Биков каза също, че ГЕРБ-СДС е за правителство с проевропейска ориентация. Той каза, че визията на ПП е за това БСП да е в управлението. По думите му това за ГЕРБ не би било добре за страната.

Кирил Петков потвърди, че възможни коалиционни партньори на ПП са "Демократична България" и БСП.