ГЕРБ очаква 140 гласа за военната помощ за Украйна

Трябва да излезем с единен текст, ДБ и ПП би трябвало да кажат "да"

Политика
12:25 - 25 Октомври 2022
1990
ГЕРБ очаква 140 гласа за военната помощ за Украйна

Очаквам заявяващите се като евроатлантически формации да гласуват "за" изпращането на военна помощ за Украйна, заяви Даниел Митов, зам.-шеф на ГЕРБ и депутат от групата. Той смята, че и ДБ, и ПП ще кажат "да" на проекторешението, внесено от герберите. Но намекна, че трябва да се излезе с единен текст, в случай, че двете посочени групи внесат свои предложения. При пълна мобилизация на ГЕРБ заедно с ДБ и ПП това гарантира 140 гласа за пращането на оръжие. 

Иначе Митов коментира още, че България трябва да участва в партньорските програми на НАТО за модернизация на армията, като се раздели със съветските си машини. 

Той заяви, че ГЕРБ все още държи на поканата към украинския президент Володимир Зеленски да бъде изслушан в Народното събрание. Но воля за това нямало от другите евроатлантически партии, по думите му. 

А по повод критиките на Радев, че изпращането на оръжие за Киев щяло да означава пряко въвличане на страната във войната на Русия, Митов заяви, че в крайна сметка почти всички членки на НАТО и ЕС са го направили.